Îngurgitarea medicamentelor este una dintre cele mai preferate metode de suicid din țara noastră. După asfixierea prin spânzurare și saltul de la înălțimi, intoxicația cu produsele farmaceutice ocupă locul trei în topul modurilor prin care cinve vrea să-și ia viața, avertizează medicii.

 

„Din datele Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici, reiese că anul trecut, sinuciderea prin intoxicaţii medicamentoase şi alte substanţe ocupa locul trei într-un clasament al deceselor prin acte suicidare. Pe primul este loc spânzurarea, pe locul doi, în creştere evidentă, precipitarea de la înălţimi sau în faţa vehiculelor – trenuri, maşini, şi pe locul trei intoxicaţia. Deci este important ca să avem aceste conferinţe, aceste întâlniri cu farmaciştii şi să le spunem cam care ar fi pericolele. Foarte multă lume are acces la mijloace care pot să devină letale, respectiv la medicamente şi produse care, luate în exces pot să depăşească doza terapeutică şi să ajungă la doza toxică, la doza letală. Astfel de produse sunt vândute la liber în farmacii, deci nu necesită reţete speciale, ci doar reţete simple, precum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, antibioticele, ca să nu mai vorbesc de paracetamol, care se vinde la liber”, explică dr. Doina Cosman, preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului.

Suicidul în România, peste media europeană

Conform unui studiu Eurostat, suicidul în România este peste media europeană la unele dintre cele mai predispuse categorii de vârste: adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani și adulții între 50 și 54 de ani. Cei mai mulți sinucigași se înregistrează în Lituania. Această țară are o rată a sinuciderilor de zece ori mai mare decât Grecia, țara cu cele mai puține cazuri de acest gen.