Săptămâna Patimilor care a început astăzi, este ultima treaptă la care ne supune Marele Post al Paștelui. De acum, intrăm într-o perioadă de pocăință și îndreptare duhovnicească menită să ne pregătească sufletul pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Haideți să rememorăm împreună cu părintele Ioan de la Parohia Jilava, evenimentele din viața pământească a Mântuitorului, din această zi!
Duminica Floriilor, cea a Intrării Domnului în Cetatea de la Ierusalim ne-a pregătit intrarea în Săptămâna Patimilor denumită de credincioși și Săptămâna Mare. Preoții au săvârșit în lăcașele de cult, Denia Sfintei și Marii Luni, încă de aseară. Deniile se vor oficia în fiecare seară până vineri când se va săvârși Denia Prohodului Domnului, a Sfintei și Marii Sâmbete. Acestea sunt slujbele prin care preoții și credincioșii deopotrivă, îl petrec pe Hristos Mântuitorul pe drumul Crucii, spre moarte și Înviere.
Acum urmărim decăderea unui Om în ochii celorlalți oameni
„Clipele frumoase ale rânduielilor bisericești se arată în această săptămână, ultima dinaintea Sfintei Învieri, atunci când credincioșii “mor” împreună cu Hristos și apoi se ridică o dată cu Învierea Sa. Săptămâna Patimilor începe cu Sărbătoarea Floriilor și se încheie Sâmbătă seara. Aceasta este săptămâna în care urmărim decăderea unui Om în ochii celorlalți oameni: Duminica Floriilor- Împărat, trimis de Dumnezeu; Miercuri- trădat, apoi vândut și judecat, Vineri: răstignit și pus” în mormânt cu trupul, în iad cu sufletul, în Rai cu tâlharul și pe scaun împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt”, toate umplându-le Hristoase, Cel ce Ești necuprins”. Caracteristic în această săptămână sunt slujbele numite Denii, slujbe de seară. Mai precis, denia este slujba utreniei sau „de dimineață” care se săvârșeşte seara, în ajun. Denia se deosebește de priveghere, care înseamnă tot slujbă de seară, prin faptul că se referă numai la utrenia săvârșită seara. Rânduiala deniilor din Săptămâna Patimilor începe cu seara Floriilor până vineri seara, inclusiv”, spune părintele Ioan de la Parohia Jilava.
Astăzi se face și pomenirea smochinului neroditor
Biserica a rânduit ca în Lunea Mare să fie prăznuit Iosif, cel de-al unsprezecelea fiu al Patriarhului Iacob. Tot astăzi are loc și pomenirea smochinului neroditor. „Iar a doua zi ieșind ei din Betania, Domnul a flămânzit. Și văzând un smochin de departe, având frunze, a mers să vadă dacă va găsi ceva în el. Venind la el, n-a găsit nimic decât frunze, că nu era încă vremea smochinelor. Și a zis Iisus smochinului: Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac” ne spune Sfântul Evanghelist Marcu despre acest moment din viața Domnului. De asemenea, Sfântul Evanghelist Matei la rândul său, ne spune că: „Îndată s-a uscat smochinul”.
În Lunea Mare, se mănâncă pâine și se bea apă numai seara
Ziua de astăzi se petrece cu post aspru. Numai seara se consumă pâine și apă. Așadar, dacă vrem ca Învierea lui Hristos să devină învierea noastră, asta e singura cale, să trăim lăuntric evenimentele Săptămânii Patimilor, după cum spun slujitorii Domnului.