Poate ţi se pare un subiect greu abordabil sau chiar tabu, dar trebuie să conştientizezi faptul că igiena intimă este un ritual de îngrijire esenţial pentru sănătatea ta şi trebuie să-i acorzi o atenţie deosebită. De aceea, este obligatoriu să ştii care sunt cele mai frecvente greşeli care-ţi afectează sănătatea intimă şi mai ales, cum să le eviţi, pe viitor.

  1. Alimentaţia bogată în dulciuri şi produse făinoase

Alimentele bogate în zaharuri, grăsimi şi carbohidraţi îţi afectează nu doar nivelul glicemic sau colesterolul, ci şi sănătatea intimă, mărind predispoziţia infecţiilor zonei genitale. Consumul în exces al alimentelor dulci nu face decât să-ţi crească nivelul glucozei din sânge şi să-ţi favorizeze astfel, dezvoltarea ciupercii Candida Albicans, responsabilă pentru apariţia candidozei. În plus, trebuie să eviţi alimentele care conţin gluten, o proteină ce se regăseşte în grâu, secară şi orz. Specialiştii avertizează că, un nivel ridicat de gluten este adesea corelat cu diverse probleme digestive şi mai mult decât atât, inhibă dezvoltarea culturilor probiotice, adică a bacteriilor bune care îţi asigură protecţia florei vaginale.

  1. Antibioticele

Terapiile cu antibiotice au rolul de a-ţi distruge agenţii patogeni ce-ţi cauzează infecţii. Din păcate, acestea îţi distrug şi lactobacilii care în mod normal îţi asigură protecţia florei vaginale, crescând astfel, riscul apariţiei de noi infecţii. Mai mult, ele generează şi scăderea producţiei de acid lactic, o altă barieră protectoare a zonei intime. Fluctuaţia nivelului de acid lactic din organism determină dezechilibre ale pH-ului florei bacteriene şi creşte predispoziţia instalării candidozei sau vaginozei bacteriene. Tocmai de aceea, când urmezi un tratament cu antibiotice trebuie întotdeauna să ai o alimentaţie bogată în iaurt. Compensează refacerea probioticelor şi a acidului lactic din organism.

  1. Lenjeria intimă tip tanga

Mare atenţie când îţi achiziţionezi lenjeria intimă! În momentul în care alegi un astfel de articol vestimentar, nu trebuie să ţii cont doar de elementul estetic, ci să te asiguri şi că acesta îţi oferă protecţia şi confortul de care ai nevoie. Specialiştii avertizează în legătură cu lenjeria tip tanga. Aceasta favorizează transferul de bacterii de la o zonă intimă la alta şi, evident, vei fi predispusă dezvoltării infecţiilor bacteriene.

  1. Lenjeria intimă din lycra sau spandex

Evită să porţi şi o lenjerie intimă confecţionată din materiale sintetice din  lycra sau spandex! Au foarte multe efecte dăunătoare sănătăţii. O astfel de lenjerie intimă nu permite pielii să respire şi creează un mediu umed, propice dezvoltării bacteriilor şi ciupercilor în zona intimă. În acest sens, cea mai bună alegere îţi rămâne lenjeria din bumbac.

  1. Igiena neadecvată după o partidă de amor

O altă problemă de o importanţă majoră este igiena defectuoasă după relaţiile sexuale. În timpul actului sexual, secreţiile vaginale îţi pot provoca trecerea bacteriilor la nivelul zonei orificiului urinar şi în vezica urinară, ceea ce constituie premisa pentru apariţia cistitei. Astfel, după actul sexual, este musai să mergi la toaletă pentru a urina şi pentru a-ţi face duş. Doar aşa elimini bacteriile care se acumulează în vezica urinară sau la nivelul organelor genitale.