Un proiect unic în România: Campus universitar, pentru UMF „Carol Davila”
Vă anunțam, în ediția anterioară, că vă vom prezenta o inițiativă absolut excepțională, care s-a născut în „laboratorul” de idei al Primăriei Tunari. Este vorba despre un proiect care are în vedere construirea unuia dintre cele mai moderne și complexe campusuri universitare din România. Un campus în care școala românească de medicină să beneficieze de toate dotările pentru formarea de noi specialiști în domeniu și în care pacienții să găsească cele mai bune condiții de tratament.
Această inițiativă, pe care noi am numi-o deosebit de îndrăzneață, îi aparține administratorului public al comunei Tunari, Marian Ion, și este sprijinită fără rețineri de către Consiliul Local, în frunte cu primarul Alexandru Neacșu și viceprimarul Cristian Niculae. Despre acest proiect, pe care mulți l-ar privi cu o oarecare îndoială în ceea ce privește șansele sale de realizare, ne-a vorbit „părintele său”, administratorul public Marian Ion.
De ce medicină, de ce Tunari?
„Ideea s-a născut din necesitatea de a face ceva pentru învățământul din România, în special pentru școala românească de medicină, care este o școală bine poziționată și apreciată, la nivel mondial. Un alt motiv a fost acela de a scoate studenții din spațiile insalubre și neadecvate pentru un învățământ modern, la nivelul mileniului III, al Universității de Medicină și Farmacie, deoarece clădirile în care se desfășoară activitatea acestei universități sunt într-o stare avansată de degradare, ba, mai mult, unele au un risc seismic ridicat. Practic, la un cutremur ceva mai mare de 5 grade, există riscul ca acestea să se prăbușească. Un imbold în acest sens ni l-a dat experiența nefastă a Primăriei Capitalei, care, pentru a renova spațiile în care-și desfășura activitatea, a închiriat spații la prețuri exorbitante, iar cu banii pe care i-a cheltuit pe chirii Primăria putea construi, fără probleme, un sediu nou-nouț! Prin urmare, împreună cu prof. Ioanel Sinescu, rectorul UMF, am ajuns la concluzia că este nevoie să creăm niște spații corespunzătoare, în afara Bucureștiului. De ce în afara Capitalei? Pentru este nevoie de o suprafață cuprinsă între 20 și 60 ha de teren, pentru a ridica un campus universitar la nivelul anilor 2050”, ne-a povestit Marian Ion.
Un pol de performanță, în medicină
Administratorul public al comunei Tunari ne‑a argumentat necesitatea unui astfel de demers. El afirmă că, împreună cu prof. Ioanel Sinescu, au ajuns la concluzia că toate facultățile de medicină din București trebuie să-și desfășoare activitatea laolaltă, într-un campus care să ofere condiții optime, să existe spații de cazare pentru studenți și spații de studiu pentru aceștia. Mai mult, el consideră că este absolută nevoie de un spital unde profesorii să le predea studenților și unde aceștia să facă practică, unitate medicală care să ofere servicii de înaltă calitate și care să devină, astfel, și o sursă de venituri pentru UMF. „În această ordine de idei, campusul va avea și un hotel, pentru că vreau să subliniez că există solicitări din partea cetățenilor străini, respectiv China, țările arabe, care vor să studieze în România și care au posibilități materiale care le permit să se cazeze la un hotel. De această facilitate vor beneficia și pacienții care vor veni la spital să se trateze, împreună cu eventualii lor însoțitori. În campus vor exista și două sau trei amfiteatre, care vor putea fi utilizate pentru conferințe internaționale, nu numai în domeniul medical, ci și în multe alte domenii”, ne-a explicat Marian Ion.
Specialiștii dau un aviz pozitiv proiectului
Am mai aflat că au existat deja întâlniri de lucru între specialiști în acest domeniu, care sunt de părere că este o inițiativă demnă de a fi luată în seamă. „Am purtat discuții cu dl. prof. Sinescu și cu un grup de lucru care a cuprins specialiști în domeniul campusurilor universitare, în domeniul hotelier, arhitecți, dar și oameni politici, pentru că, nu-i așa, avem nevoi și de sprijin din partea dumnealor, mai ales în domeniul legislativ și am ajuns la concluzia că proiectul poate fi realizat, cu siguranță”, ne-a spus Marian Ion. El a mai precizat că, pentru început, Primăria Tunari va pune la dispozițe un teren cu o suprafață de 20 de hectare, unde vor fi construite toate spațiile de învățământ, iar apoi, printr-o hotărâre de guvern, să existe posibilitatea exproprierii a încă 40 de hectare în inters public, având în vedere faptul că UMF este un obiectiv de învățământ de stat. „Cred că ar fi o decizie firească a Guvernului României să sprijine această investiție, mai ales că UMF și grupul nostru de inițiativă a obținut deja o serie de finanțări pentru acest proiect. Există, așadar, investitori care s-au arătat dispuși să construiască, din fonduri proprii, acest campus, urmând să-și amortizeze investițiile ulterior, din taxele pentru cazare. Vorbim, practic, de un viitor parteneriat public-privat”, a mai precizat administratorul public al comunei Tunari.
Primăria și-a făcut temele
În prezent, potrivit lui Marian Ion, cu sprijinul primarului Alexandru Neacșu, a viceprimarului Cristian Niculae și, nu în ultimul rând, al Consiliului Local, au fost întocmite, fizic, schițele și dosarul proiectului și un studiu de prefezabilitate. „Totodată, Consiliul Județean Ilfov a inclus în Strategia de Dezvoltare a județului înființarea a două trasee de autobuze care vor avea capetele de traseu în acest campus, iar în PUZ-ul Aeroportului „Henri Coandă” este aprobată o linie de metrou la limita drumului județean, la circa 800 de metri de amplasamentul viitorului campus. De asemenea, împreună cu SC Apă Canal Ilfov, vom avea rețele de apă și canalizare aici, precum și rețele electrice și de gaze, astfel încât să asigurăm toate utilitățile. În concluzie, într-o proporție foarte mare, administrația comunei, se poate spune, și-a făcut temele. Eu afirm mereu, cu tărie, că localitatea Tunari este, din punct de vedere al căilor de transport, cel mai bine dispusă din România, pentru că aici există aeroportul, Autostrada A3, un proiect multimodal, soseaua de Centură, cu 4 benzi și, în viitor, inelul 2 de Centură. Avem, așadar, toate argumentele pentru a realiza acest campus la Tunari!”, afirmă Marian Ion.