Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), Cristian Pârvan, a declarat că organizația pe care o conduce propune modificare Legii insolvenței prin majorarea pragului de 40.000 de lei de la care se poate cere deschiderea procedurii de insolvenţă, dar și conversia în acţiuni a creditelor acţionarilor către companie.

Pârvan a declarat că nu propune un nivel anume și că acesta ar trebui stabilit pe baza situaţiei existente în prezent, dar a precizat că pragul de 40.000 de lei pare mic.

„Avem insolvenţe în care acţionarul a finanţat ani de zile firma și este unul dintre cei mai mari creditori. Lucru puţin ciudat din punct de vedere economic, ca să fiu elegant. Și atunci una dintre propuneri este ca, înainte de insolvenţă, acestui acţionar sau acţionarilor care au împrumutat firma ani în șir și care sunt printre cei mai mari creditori să li se convertească aceste datorii în acţiuni. Mi se pare firesc că, dacă tot au finanţat ani de zile, să-și ia acţiunile pe baza banilor pe care i-au băgat, după care să venim să declanșăm insolvenţa”, a spus Cristian Pârvan.

Mediere între creditori și companii

A treia propunere de modificare a Legii 85 este ca, înainte de declararea insolvenţei, obligatoriu să se treacă și prin alte procese care să nu implice insolvenţa, de încercare de mediere între creditori și companii, astfel încât să se reducă numărul proceselor.

Acesta a afirmat că există în economie 200.000 de firme aflate în diverse faze ale insolvenţei, dar pe lângă acestea există 260.000 de societăţi cu capital negativ. „Deci avem în economie firme care nu sunt în insolvenţă, dar care au capital negativ, capital sub capitalul legal, și în România nu se întâmplă nimic. Aceste firme parazitează în continuare mediul de afaceri”, a mai spus Cristian Pârvan.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ifov, nr.392