Prezent la ședința de bilanț al Direcției Naționale Anticorupție, preşedintele Iohannis a apreciat pozitiv activitatea instituției și și-a exprimat speranța că nu vor mai exista presiuni asupra justiţiei, din zona politică. În acest sens, șeful statului a afirmat că este de apreciat promptitudinea reacţiei CSM.

„Trebuie să depăşim definitiv situaţiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. (…) Mi-aş dori, de asemenea, să nu mai existe presiuni asupra justiţiei, din zona politică, să nu mai avem declaraţii ale oamenilor politici, care vizează cazuri instrumentate de procurori sau judecători”, a spus el. Klaus Iohannis a subliniat că „este de apreciat aici promptitudinea cu care CSM, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, a reacţionat în astfel de situaţii şi a contribuit, prin poziţiile sale publice, la aşezarea discursului public într-un registru de echilibru şi responsabilitate”.

DNA, cu motoarele turate

 

Iohannis a subliniat că datele şi cifrele din raportul de activitate reflectă, într-adevăr, faptul că DNA a funcţionat cu motoarele turate în 2014. „Vă felicit și vă încurajez să mergeți mai departe. Am apreciat în mod deosebit rezultatele record pe care le-aţi atins anul trecut şi pe care, pe scurt, vreau să le menționez: cel mai mare număr de dosare instrumentate într-un an, cel mai mare număr de rechizitorii și, foarte important, cel mai mare număr de soluții definitive de condamnare pronunțate în dosare de mare corupție instrumentate de DNA în anii anteriori. Calitatea activităţii DNA trebuie evaluată în legătură și cu astfel de indicatori. Ei sunt cea mai bună dovadă că DNA funcționează independent și în conformitate cu legea”, a spus președintele.