Când intri în clădirea primăriei Gruiu afli imediat unde este cabinetul primarului. Nu trebuie decât să cauți o ușă larg deschisă, în permanență. Semn că acolo nu sunt secrete. Totul se desfășoară„la vedere”.Dincolo de prag te întâmpină, cu un zâmbet, Ion Samoilă. Nu are secretară, pe post de cerber și, dacă nu este ocupat cu altcineva, poți intra nestingherit să-ți spui păsul.

Ion Samoilă este la al patrulea său mandat. Unul dintre „longevivii” Ilfovului. Din anul 2000, gruienii îl votează „într-o veselie”. Anul trecut a adunat 90% din voturile electoratului. Stai și te întrebi, de unde dragostea asta „cu năbădăi”? Răspunsul este simplu. Ion Samoilă a făcut pentru comună mai mult decât toți predecesorii săi, la un loc. Și totul, cu un buget ridicol de mic. Doar 1,8 milioane de lei…

O bijuterie de dispensar

Primarul din Gruiu are, așadar, cu ce se mândri. Dar ultima sa realizare este dispensarul din Lipia. Acesta se afla într-o stare avansată de degradare. Ion Samoilă a hotărât renovarea și reabilitarea acestuia. Mai ales că de acest loc era legat sentimental. Aici a văzut pentru prima oară lumina zilei, pe 24 ianuarie 1953, cel care peste 47 de ani avea să devină primarul comunei Gruiu. Dar, să revenim. „Clădirea dispensarului, acum complet renovată, are la parter o suprafață de 260 mp. Această suprafață va fi împărțită între 4 cabinete medicale. Într-unul din ele acordă, deja, asistență medicală un medic de familie. Celelalte trei vor fi date în comodat către medici de specialitate. Unul dintre ei va fi, în mod cert, un stomatolog. La parter se mai află și o farmacie bine aprovizionată. Etajul măsoară 240 mp. Aici va fi amenajată o casă de nașteri cu opt paturi, distribuite în două saloane. Asistența medicală va fi asigurată de un medic ginecolog și trei asistente. Totul va fi utilat din bugetul consiliului local”, ne-a spus primarul.

Alături, se află și clădirea dispensarului veterinar.  Ea a fost renovată în același timp cu dispensarul uman. Animalele din comună vor fi îngrijite de un medic și un tehnician veterinar. Și nu sunt puține. Locuitorii din Gruiu dețin 2.500 de ovine și 320 de bovine.

Educația, prioritatea primarului din Gruiu

Cinci școli și 6 gră­dinițe sunt în comuna Gruiu. Așa cum spunea, cândva, Ion Samoilă, copii reprezintă viitorul localității. De aceea, el se implică total în asigurarea unor condiții optime de învățământ. Zilele acestea vor începe lucrările de igienizare a celor 11 unități de învățământ, care se vor realiza cu mijloace proprii. Vor fi reparate instalațiile de apă și căldură. Școlile beneficiază de centrale cu lemne, ceea ce a redus semnificativ costurile cu încălzirea, comparativ cu grădinițele, care au încălzire cu gaze. Pentru securitatea elevilor, au fost construite garduri în jurul școlilor. 

Primăria mai are un proiect pe care va încerca să-l demareze cât mai repede posibil. Construirea unei grădinițe cu orar prelungit, în vecinătatea „suratei” ei, cu orar normal, din ­Gruiu.

250 de copii înoată la Complexul COSR de la Izvorani 

Acum trei ani de zile, primarul a avut o inițiativă care i-a bucurat, deopotrivă, atât pe copii cât și pe părinți. Beneficiind de apropierea de Complexul Olimpic de la Izvorani, primarul a organizat, împreună cu conducerea Complexului, cursuri de înot pentru co­piii din comună, toate taxele fiind achitate din bugetul local. To­todată, transportul copiilor este gratuit, fiind asigurat de microbuzul școlar aflat în dotarea primăriei. Acum, după 3 ani, la cursuri sunt înscriși 145 de începători, iar 87 de avansați încep să pășească pe treptele performanței.

Ne-am dus să vedem, la fața locului cum se desfășoară aceste cursuri. La bazin am întâlnit-o pe directoarea Școlii nr.1 din Gruiu, doamna Mihaela Murărița. Domnia sa este cea care se ocupă de acest program, care se desfășoară în trei serii zilnice. De dimineața până seara ea este în mijlocul copiilor. Uneori, când transportul nu face față numărului de elevi, îi duce și-i aduce pe micuți la bazin cu mașina personală. Iată ce ne-a povestit doamna directoare despre acest program: „Avem din ce în ce mai multe cereri din partea copiilor și părinților. Inițial, se înscriseseră 116 începători, între timp, am ajuns la 145. Ei sunt îndrumați de antrenori cu mare experiență. Fiecare are în grijă 10 copii. Uniï dintre ei sunt sportivi cu performanțe notabile, cum ar fi soții Bădiță, Horațiu și Alina. Horațiu Bădiță a fost finalist în proba de înot la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996, iar Alina Scurtu Bădiță a fost campioană mondială de canotaj, în 2003, la Milano. Avem copii de diferite ­vârstă, cel mai mic are 3 ani. Cei avansați au început, deja, să participe la diferite competiții. De altfel, la sfârșitul lui august, va avea loc un concurs al elevilor avansați. COSR a pregătit, deja, diplomele și cupele care vor fi acordate câștigătorilor și participanților. Cursurile durează o lună, dar domnul director al Complexului Olimpic a fost de acord să-i primească pe toți copiii până în septembrie. Pentru unii, asta reprezintă singura lor ieșire în vacanță…”