Județul Ilfov, cu rezultate peste media națională la simularea EN, la Limba și literatura română

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Ilfov a comunicat informații privind modul în care a fost organizată evaluarea digitalizată a lucrărilor la simularea Evaluării Naționale la clasa a VIII-a, dar și rezultatele obținute de elevii ilfoveni. Astfel, din județul Ilfov au fost implicați în procesul de evaluare 170 de profesori evaluatori: 92 la Limba română, 76 la Matematică și 2 la Limba maternă germană. La nivelul celor 65 de centre de examen, 564 de profesori asistenți au asigurat scanarea și încărcarea lucrărilor pe platforma informatică.

Potrivit rapoartelor statistice furnizate de platforma informatică, la ni­­velul județului Ilfov ­s-au înregistrat, la proba de Limba și literatura română, 2.787 de note mai mari sau egale cu 5 (un procent de 74,04%, peste media națională de 73,98%). Totuși, pe intervale de notare, cele mai multe note, respectiv 977 (un procent de 25,96%, puțin mai mic decât la nivel național, unde acesta a fost de 26,02%) a fost pentru note între 1 și 4,99. La această probă, 592 de elevi au obținut note între 5 și 5,99, 725 de elevi între 6 și 6,99, 715 elevi între 7 și 7,99, 573 de elevi între 8 și 8,99 și 182 elevi cu note între 9 și 9,99. Dintr-un total de 3.764 elevi, niciunul nu a obținut nota 10.

La Matematică, procentul celor care au obținut note mai mari sau egale cu 5 a fost de doar 40,16% (sub media națională de 42,37%), ceea ce înseamnă că toți ceilalți elevi – res­pectiv 59,83% (2.236 elevi dintr-un total de 3.737 câți au susținut proba) au luat note cuprinse între 1 și 4,99. Note între 9 și 9,99 au obținut, la Matematică, doar 48 de copii din Ilfov (un procent de 1,25% dintre viitorii absolvenți de clasa a VIII-a). Nu a fost nicio notă de 10.

La proba de Limbă maternă (germană), notele au fost mai bune, cei mai mulți elevi – 8 din 13 – obținând între 8 și 8,99 (61,54%).

Discuții cu elevii, părinții, profesorii

”Rezultatele probelor scrise ale simulării EN VIII au fost transmise către fiecare unitate de învățământ atât sub forma cataloagelor cu notele finale, cât și sub forma borderourilor asociate fiecărei evaluări. Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare. Dată fiind generalizarea evaluării digitalizate pentru simularea ­Evaluării Na­ționale pentru ab­solvenții clasei a ­VIII-a în anul școlar 2023 – 2024, facem următoarele precizări:

  • Lucrările scrise ale elevilor care au sus­ținut simularea evaluării naționale se află în uni­tățile de învățământ în care elevii au susținut probele scrise;
  • Profesorii care predau disciplinele la care ­s-au susținut probele simulării au acces la lucrările elevilor din clasele la care predau, precum și la borderourile de evaluare corespunzătoare, pentru a le putea discuta cu aceștia, în această perioadă, în scopul identificării nevoilor individuale ale fiecărui elev și organizării unor activități remediale care să-i susțină în procesul de pregătire din perioada următoare;
  • ISJ Ilfov va realiza o analiză a rezultatelor, inclusiv prin identificarea greșelilor tipice și a gradului de reușită pe fiecare item, pentru Limba și literatura română și Matematică, precum și subiectele și baremele probelor scrise la aceste simulări.

• ISJ Ilfov va elabora un plan de măsuri privind îmbunătățirea rezultatelor la EN și va monitoriza activitatea de pregătire remedială”, au transmis reprezentanții instituției.