Te simți demotivat, nu mai ai energia debordantă de altă dată, ești obosit și nu ai spor la muncă? Cel mai probabil treci printr-o perioadă în care astenia sezonieră îți dă o stare de apatie și tristețe. Cum îți recapeți vigoarea pierdută ca să faci față activităților de zi cu zi?

Astenia nu este o boală. Pur și simplu, lipsa luminii naturale prin ­scurtarea zilei, lipsa vegetalelor și a fructelor proaspete, diminuarea acti­vităților în aer liber, pot determina simptomele asteniei de primăvară prin dezechilibrul biochimic hormonal, enzimatic și mitocondrial. Acest dezechilibru se manifestă prin: stare de indispoziție ce determină oboseală aproa­pe permanentă, dificultate în atenție și concentrare, scăderea apetitului, anxietate, apatie, demotivație, tristețe și nivel de energie scăzut.

 

Dieta și mișcarea te scapă de oboseală

Manifestările se reflectă în viața de zi cu zi acasă, dar mai ales la lucru. Dacă ai o meserie solicitantă și cu risc, în aspecte legate de concentrare și siguranță cum ar fi, lucrător la înălțime, șo­fer, meserie cu risc înalt, personal chirurgical etc., trebuie să acorzi o atenție specială acestor simptome. De exemplu, stările de somnolență și oboseală, le previi printr-o dietă specială asociată regimului de mișcare și relaxare corporală.

 

Sfatul medicului   

Se recomandă:

Ü plimbările sau spor­tul în aer liber sau la sală,

Ü aplicarea unor teh­nici de relaxare profesională sau proprii fiecăruia (starea de bucurie, râsul sunt corelate cu nivele crescute de serotonină),

Ü consumul de legume proaspete,

Ü consumul de germeni (conțin hormonul relaxării) de orz, ovăz care sunt bogate în vitamina B, magneziu, proteine, orez brun, orz verde care este o sursă excelentă de coenzima E1 denumită și coenzima anti-oboseală.

 

“Introdu în ali­men­tație uleiul de pește pentru că are în com­poziție acizi grași omega 3, 6 și coenzima Q10 care generează energie mitocondrială împreună cu conezima E1. Este important să mănânci fructe bogate în enzime cum ar fi, ananas, papaya, kiwi, smochine, rodie și  fructul pasiunii. Consumă carne de bună calitate, gătită corect, în special pește, vită (mușchi, ficat), curcan (oaie în cantitate moderată), spanac pentru aport de fier, esenţial în producția de energie și aport de proteine. De asemenea, hidratarea corectă este esențială, cu aport de minimum un litru de apă până la doi litri. Aportul corect de apă va rezolva imediat simptomele de oboseală, senzația de epuizare, durerile de cap și anxietatea. Dușurile reci dimineața favorizează circulația sanguină și dau o senzație de prospețime. De asemenea, sauna, masajul pot să elimine senzația de oboseală”, explică dr. farmacist Anca Pop. Este foarte important să recunoști simptomele asteniei pentru a-ți lua măsurile de susținere și suport, din timp, atenționează medicul.