Activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov este coordonată de trei ofiţeri superiori, avându-l la comandă pe colonelul Bogdan Enescu, inspectorul şef al IJJ Ilfov. Ceilalţi doi piloni pe care se sprijină conducerea şi coordonarea Inspectoratului sunt colaboratorii săi apropiaţi – prim adjunctul-locotenent-colonel Cătălin Stegăroiu, responsabil cu problemele operative ale Inspectoratului şi colonelul Ştefan Rădulică, adjunctul care răspunde de partea de suport logistic. 

Abilitate managerială și bună comunicare

Col. Enescu: ”Suntem o echipă de conducere tânără, bine pregătită profesional din punct de vedere al cunoștințelor și abilităților, cu vederi deschise şi cu aptitudini multidisciplinare. 

Atribuţiile Jandarmeriei în general și ale Jandarmeriei ilfovene în special, sunt foarte clar determinate, anume de menținere, asigurare sau restabilire a ordinii publice, misiuni executate independent sau în cooperare cu structurile de Poliție. Procedurile sunt stricte, fiecare componentă ştiind precis ce competenţe are, pentru a nu avea loc suprapuneri între noi şi celelalte forţe care au atribuţii în ceea ce priveşte liniştea şi ordinea publică. În unele cazuri, cum ar fi intervenţiile pe stadioane, restabilirea ordinii publice se face în prezența unui procuror și în baza  unui ordin scris al prefectului. Fac excepție situațiile în care este pusă în pericol viața și integritatea fizică a forțelor de ordine, în acest caz intervenția făcându-se din ordinul comandantului forțelor de jandarmi. În alte cazuri, cum ar fi, spre exemplu, deblocarea unei artere ocupate ilegal, acţionăm în baza unui ordin al prefectului.  

Cheia succesului în activitatea jandarmilor ilfoveni o reprezintă îmbinarea între abilitatea managerială şi buna comunicare. Există o specificitate a judeţului Ilfov, dată de situarea acestuia în jurul Bucureştiului. Astfel,  Ilfovul reprezintă, uneori, un refugiu pentru infractorii care acţionează în Bucureşti, iar traversarea judeţului de către numeroase artere de circulaţie (trei autostrăzi şi 7 drumuri naţionale) cu trafic aglomerat de persoane şi mărfuri, poate aduce cu sine o infracţionalitate conexă. Chiar şi existenţa unui mare număr de cetăţeni străini în Ilfov, reprezintă o stare de fapt care deosebeşte acest judeţ de altele. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov, împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ilfov şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, reuşesc să gestioneze eficient situaţia operativă la nivelul judeţului, printr-o coordonare permanentă între conducerile acestora, mai ales ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Există un schimb permanent de date şi informaţii de interes operativ, prin adaptarea dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică la ­situaţia din teren. IJJ Ilfov aduce componenta de fermitate, atât în executarea misiunilor specifice inspectoratului, cât şi în activitatea celorlalte instituţii care funcţionează în judeţ, şi pe care le sprijinim în exercitarea atribuţiilor legale ale acestora, în conformitate cu planurile de cooperare şi protocoalele existente. O importanţă deosebită, în managementul operațional al misiunilor de ordine publică, îl are fundamentarea acestuia pe baza informaţiilor obţinute de către fiecare structură, cât şi pe cele puse la dispoziţie de către structura de cercetare din cadrul Inspectoratului de Jandarmi, cât și de Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov, care sunt actualizate şi valorificate în timp real. 

Succesul executării în comun a misiunilor este asigurat de o comunicare eficientă, de lipsa orgoliilor, de conştientizarea scopului şi obiectivelor comune şi, nu în ultimul rând, de abilitatea managerială”.

Atenţi la aeroport, conducte și fotbal

Colonel Rădulică: ”În­tre zonele unde acţionăm şi care prezintă un grad sporit de periculozitate pot enumera Aeroportul Henri Coandă, unde se întâmplă să aibă loc diverse situaţii conflictuale, legate de activitatea de taximetrie. Chiar din acest motiv, în octombrie 2012, s-a decis înfiinţarea unei secţii de jandarmi în cadrul aeroportului. Noi acţionăm în spaţiul public de la terminalele Sosiri şi Plecări. În atribuţiile noastre intră şi paza conductele magistrale de carburanţi care trec pe teritoriul Ilfovului, de la limita cu judeţul Dâmboviţa, până la cea cu Călăraşiul, precum și a numeroase obiective strategice și de importanță deosebită pentru activitatea statului, situate în Ilfov. O altă zonă care ridică probleme este cea a căii ferate, din cauza numeroaselor furturi de fier vechi sau de componente feroviare. 

De asemenea o importantă preocupare a inspectoratului constă în asigurarea măsurilor de ordine și a prevenirii oricăror fapte antisociale în zona instituțiilor de învățământ, activitate fundamentată pe baza unui protocol de colaborare între IJJI și Inspectoratul Școlar al Județului Ilfov.

Fotbalul şi mai ales suporterii echipelor ne cer o atenţie deosebită, ţinând cont de faptul că, de exemplu, fanii echipelor din Liga I vin pe stadionul din Chiajna, sau la meciurile internaţionale, galeriile vin şi pleacă de pe aeroportul Otopeni. În concluzie, fără a exagera, asigurăm cetățenii județului Ilfov că au în Jandarmeria ilfoveană un partener social și instituțional de bază aflat permanent în stare de alertă, pentru a preveni și a combate fenomenul infracțional, indiferent de forma de manifestare a acestuia.

Mentorat “cum ­laude” în Afganistan

Lt. col. Stegăroiu a mâncat pâinea amară a participării pe teatrul de operaţiuni din Afganistan: ”Situaţia este foarte grea în această ţară. E foarte multă sărăcie, canabisul este principala marfă de export,  iar infracţionalitatea și corupţia sunt la tot pasul. Instituţiile poliţiei și jandarmeriei sunt foarte tinere, au abia patru ani. În cele șapte luni de ședere în Afganistan, am avut misiunea de pregătire a poliţiei afgane, eu fiind șeful contingentului românesc al unei astfel de baze de pregătire, condusă de un colonel din cadrul jandarmeriei franceze. În mai multe rânduri, baza noastră a fost atacată cu tiruri de rachete, dar, din fericire, fără a fi cineva rănit. Alături de militarii români s-au aflat militari americani, britanici, francezi, cehi și portughezi, toţi făcând mentorat cu instructorii afgani, care vor avea sarcina de a pregăti trupele lor. Baza de pregătire a primit pentru prima dată patru corpuri de ofiţeri, cu grade inferioare și superioare, de la sublocotenent la căpitan și de la maior la colonel, a căror pregătire a căzut în sarcina noastră. Eu am condus grupa de instructori, compusă din 13 ofiţeri, dintre care nouă au fost români. Echipa românescă a fost extrem de bine pregătită și a făcut faţă cu brio sarcinii. De altfel, ofiţerii noștri de jandarmi au fost foarte apreciaţi și în alte zone de conflict unde au mai fost trimiși, cum ar fi Kosovo sau Georgia”.