Porți deschise, la IJJ Ilfov

La iniţiativa  prefectului judeţului Ilfov, Mihai Daniel Rășică şi a unei colaborări instituţionale foarte bune între Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov, jandarmii ilfoveni au fost, în Săptămâna Mare, cu ocazia Zilelor Porților Deschise, alături de copiii cu nevoi speciale din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Periş, dar nu numai.

Toate aceste manifestări au fost organizate cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, în zilele de 8 şi 9 aprilie, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov. Lor li s‑au adăugat și activitățile întreprinse de jandarmii ilfoveni în Săptămâna Mare, în cadrul programului denumit „Şcoala altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

Astfel, pe parcursul celor două zile, cât au durat aceste activități, sediul IJJ Ilfov a fost vizitat de aproape 500 de copii, de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, Periș, After School „Art Alegria” şi Grădiniţa „Irina”, din Bucureşti, Şcoala Gimnazială nr. 11 „Ion Heliade Rădulescu”, Şcoala Gimnazială nr. 150, Şcoala Gimnazială nr. 162 şi Şcoala Gimnazială nr. 183, din Capitală.

Toți aceștia au primit diplome de „Prieten al Jandarmeriei Ilfovene”, iar mulți dintre ei și‑au manifestat intenția de a se pregăti, în viitor, pentru a deveni jandarmi.

Copiii din Periș au fost încântați

Printre cei care au fost osapeții jandarmilor ilfoveni s-au numărat și copii cu nevoi speciale de la Centrul Șco­lar pentru Educație Incluzivă, Periș. Şcoala incluzivă se adre­sează copiilor cu probleme educaționale și de comportament. Acest tip de şcoală încearcă să suplinească neajunsurile mediului în care copiii au crescut şi adaptează programe şcolare, spaţii, mijloace didactice după nevoile, potenţialul şi ritmul de dezvoltare al elevilor. În acest sens activităţile au fost organizate şi desfăşurate de către jandarmii ilfoveni având în vedere nivelul de înţelegere şi interacţiune al copiilor din cadrul Centrului Şcolar.

În Joia Mare, cu sprijinul RATB, copiii din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, de pe lângă Centrul de Plasament nr. 5, Periş, au venit în vizită la sediul Jandarmeriei Ilfov. „O vizită în care perioada de adaptare dintre „părţi” a durat doar câteva secunde. Copiii au „invadat”, practic, sediul şi s-au împrietenit de îndată cu jandarmii care îi aşteptau. Aceștia le-au prezentat micuților, în cadrul unei expoziţii, echipamentele de intervenţie, care i-au încântat într-atâta că, în câteva secunde, copiii erau deja echipaţi şi gata de misiune. A urmat un „tir intens” de întrebări și răspunsuri, cu privire la activitatea specifică a trupelor de jandarm”, ne-a povestit col. Ștefan Rădulică.

Aplauze la „scenă deschisă”

Exercițiul demonstrativ sus­ținut de luptătorii Detaşamentului 1 Mobil, sub comanda maiorului Tiberiu Ispas, a smuls ropote de aplauze din partea privitorilor. Un alt moment de încântare pentru micuții oaspeți a fost cel în care li s-a permis să urce în autovehiculele de intervenţie ( U.R.O., VW, Subaru Forester, A.T.V.) sau să folosească sirenele şi girofarurile. Apoi, copiii au fost invitaţi în sala multimedia, unde le-au fost prezentat un documentar despre istoria Jandarmeriei Române, alături de filme privind modul în care se pregătesc jandarmii pentru a face față oricărei misiuni activitatea.

La final, așa cum aminteam, tuturor copiilor şi cadrelor didactice care i-au însoţit le‑au fost înmânate Diplome de „Prieten al Jandarmeriei Ilfovene”. 

 

Daruri pentru copiii cu nevoi speciale

Apropierea Sfintelor Sărbători de Paști și a Învierii Domnului a născut în sufletele  jandarmilor ilfoveni dorința de a aduce o rază de soare în inimile copiilor cu nevoi speciale și de a naște, chiar și pentru scurt timp, un zâmbet pe chipul acestora.

 Astfel, cu sprijinul Asociaţiei fără scop patrimonial „Grigore Alexandru Ghica”, o echipă a Jandarmeriei Ilfov coordonată de adjunctul inspectorului șef –colonel Ștefan Marinel Rădulică și compusă din maior Dumitru Barbu, maior Eugen Nigai și plutonier Marian Gheorghe, a oferit cadouri copiilor Centrului Școlar pentru Educaţie Incluzivă – Periș, atât pentru cei instituţionalizaţi în Centrul de plasament nr. 5 Periș, cât și celor cu nevoi speciale din clasele integrate în învăţământul de masă. Jandarmii i-au vizitat și i-au surprins, cu bucurie, și pe copiii din Otopeni – Clasa a IV-a integrată, Chitila-Clasa a III-a integrată, Buftea-Clasa a VII-a integrată, Periș – Centrul Piticot, Voluntari,  Școala nr. 1 – Clasa I Integrată, Voluntari  Școala nr. 2 – Clasa V Integrată, Tâncăbești – secţia CSEI, Căciulaţi – Clasa pregătitoare integrată, unde copiii au fost și mai surprinși, întrucât au fost „interceptaţi” pe aleile Grădinii Zoologice unde se aflau, împreună cu părinţii, în vizită.