Vineri, 27 februarie, jandarmii ilfoveni coordonaţi de colonelul Valentin Indrieş, prim adjunct la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov, au desfăşurat o aplicaţie practică la stadionul FC Concordia, din Chiajna, un fel de antrenament pentru a preîntâmpina situaţii nedorite, pe perioada desfăşurării partidelor de fotbal. Dar, să precizăm, aplicaţia nu avea nicio legătură cu partida dintre Concordia Chiajna şi Oţelul Galaţi, ce avea să se dispute în acea după-amiază.

Aplicaţia are la bază un scenariu

Locotenent colonel Lică Androne, purtător de cuvânt al IJJ Ilfov ne povesteşte „conflictul”: Mai mulți suporteri, nemulţumiţi de felul cum joacă echipa în campionat,  sunt dispuşi să-şi facă dreptate singuri, adică să intre pe teren şi să ia jucătorii la întrebări. În această situaţie se negociază, într-o primă fază, se explică repercusiunile şi dacă negocierile eşuează, jandarmeria evacuează  peluza de suporterii nemulţumiţi, aceştia sunt împinși spre exteriorul stadionului, pentru a putea fi mai uşor localizaţi. Din acest moment, există o altă echipă de jandarmi care închide cercul operaţiunilor şi care extrage, unul câte unul, suporterii nemulţumiţi. Prin extragere, jandarmii  vor stabili dacă au mai fost sancţionaţi contravenţional la meciurile de fotbal, sau dacă au mai avut probleme, în general, uşurând astfel drumul poliţiei, care va face, ulterior, dosare pentru ultraj, de exemplu. În momentul extragerii, pe rând, a suporterilor recalcitranţi, se cere sprijin de la câte un binom de jandarmi, suporterul este legitimat şi dus la echipaj. După ce s-a făcut verificarea şi se constată că acel suporter nu a făcut scandal, nu a deranjat şi că este doar un  suporter inofensiv, el este eliberat. Să nu uităm că toată acţiunea este filmată şi, astfel, se stabilesc exact persoanele care au comis fapte de natură penală sau de natură contravenţională. Rolul nostru este de a păstra liniştea în stadion, de a păstra normalitatea desfăşurării competiţiilor sportive.”

 Pentru fair-play

Iar purtătorul de cuvânt al IJJ Ilfov continuă: „În această perioadă, Jandarmeria are un proiect prin care se solicită fair-play suporterilor, avem şi un banner pe care îl vedeţi afişat pe stadion, iar la nivelul instituţiei avem nişte campanii pentru stoparea violenţei în sport. Trebuie să vă spun că liniştea pe stadioanele românești este mult superioară celei din alte ţări, iar la nivelul judeţului Ilfov nu am avut probleme. Au fost doar  suporterii unei echipe care au tranzitat judeţul şi au creat probleme la intrarea în judeţ, au coborât din maşini etc. Toate acţiunile noastre sunt legate de Legea 4/2008 privind privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive. Aplicaţiile de acest fel se fac la maximum două luni, în funcţie de obiectivele de pază, iar la fiecare misiune există, bineînţeles, un alt scenariu.

25 de jandarmi la aplicație

Maiorul Tiberiu Ispas, comandantul trupelor de intervenţie spune:  „A fost un exerciţiu tactic cu privire la restabilirea ordinii publice pe un stadion, am avut un dispozitiv de asigurare la porţile  de acces de la tribuna 1 şi o rezervă de intervenţie la peluza 1. Tema noastră a fost evacuarea unui grup de 30 de  suporteri, deosebit de violenţi.  S-a decis evacuarea acestora, s-a procedat la negociere, care a eşuat, evacuarea s-a petrecut gradual în funcţie de proporţionalitatea „atacului”. Cei care au sărvârşit acte contrare ordinii publice au fost identificaţi. Au participat 25 de jandarmi, printre care şi plutonierul major Carmen Dobre, că tot m‑aţi întrebat. Avem 3 fete care îşi desfăşoară misiuni alături de colegii bărbaţi, fără probleme, sunt profe­sionişti. Echipamentul? Este compus din cască, carapace, scule de protecţie, scut sau apărători la picioare. Carapacea care v-a atras atenţia este realizată dintr-un un material foarte rezistent, de plastic dur, dar uşor. În total, avem nu mai mult de 5 kg, repartizate uniform pe corp”,  povesteşte maiorul Ispas, uşor amuzat de privirile mele către solzii de plastic.