Ultima ședință ATOP Ilfov, din 2018
CNAIR – ”inamicul public”, deșeurile abandonate și furtul de curent electric din zona ”La Capace” – probleme pentru rezolvarea cărora se caută soluții
Ultima ședință ordinară din 2018 a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Ilfov a avut loc pe 12 decembrie, în sala de ședințe a Primăriei Jilava. Alături de membrii ATOP, printre invitați s-au mai aflat prefectul județului, Marius Cristian Ghincea, primarii localităților Jilava – Elefterie Ilie Petre și 1 Decembrie, Petre Gheorghe, inspector școlar general adj. Cristina Ghiță, Emil Grigore, Garda de Mediu Ilfov, reprezentanți ai școlilor, grădinițelor și ai Parohei Jilava, Marius Grosu, șeful de post de la Poliția Jilava, consilieri locali din Jilava și din 1 Decembrie.
Articol apărut în nr. 434 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Principalele teme de discuții au avut legătură cu ordinea publică în cele două comune ilfovene, dar și cu situația existentă la nivelul întregului județ. Și, pentru că ședința a avut loc înaintea Sărbătorilor de iarnă și a Anului Nou, s-au discutat măsurile de prevenție întreprinse de Inspectoratul Școlar Județean Ilfov împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție privind folosirea materialelor pirotehnice în școli. S-a discutat despre situația gropii de gunoi de la Vidra, administrată de SC EcoSud SA și găsirea unor soluții în acest caz, pentru ca disconfortul cauzat cetățenilor să fie cât mai mic posibil.
Primarul comunei Jilava s-a arătat extrem de nemulțumit de lucrarea începută, puțin înainte de terminarea anului, de către cei de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pe DN 5. Demersul întârziat al drumarilor a generat disconfort în trafic și timp prelungit de parcurs distanța dintre Jilava și Capitală, s-au săpat șanțuri de-a lungul drumului, noroiul s-a întins inclusiv pe trotuare, iar oamenii au început să fie nemulțumiți. ”În ultimele două săptămâni, zilnic o mașină a căzut în șanțurile noroiase de la marginea drumului. Vom face un material foto și video cu situația din teren și îl vom trimite la CNAIR. Să vadă cum acolo unde trebuie să fie sensuri giratorii au trasat linie continuă sau au pus parapeți din beton. Înainte de a face proiectul, autoritatea locală nu a fost consultată”, a explicat Elefterie Ilie Petre. De altfel, în cadrul ATOP Ilfov se reclamă permanent atitudinea celor de la CNAIR, care nu colaborează cu autoritățile locale și nici cu instituțiile deconcentrate, invitațiile la discuții rămânând, mai mereu, fără răspuns din partea drumarilor. Și primarul din 1 Decembrie, Petre Gheorghe a reclamat aceleași nemulțumiri legate de CNAIR. ”Un șantier permanent de lucrări și nu se rezolvă nimic. Mă gândesc cu groază la viitor – la podul de la granița cu județul Giurgiu, spre exemplu. Se va genera trafic mare și va fi nenorocire. Cei din Green City vor ieși spre București, prin dreapta, prin Giurgiu, pentru că acolo nu e un sens giratoriu”, a explicat edilul.
Furt de electricitate și deșeuri abandonate
Revenind la Jilava, șeful de post al Poliției din localitate a făcut o serie de referiri cu privire la starea infracționalității, vorbind despre 404 dosare soluționate în 2018, în care au fost audiate 1.056 de persoane. 60% dintre infracțiunile comise în jurisdicția Poliției Jilava au fost comise în Penitenciarul Jilava, iar din restul de 40%, 15% reprezintă infracțiuni legate de furtul de energie electrică. Acest ultim aspect a fost semnalat pentru zona ”La Capace”.
O altă ”abatere” de la ordinea publică discutată în cadrul ATOP Ilfov, ”săvârșită” pe teritoriul Jilavei, este legată de abandonarea ilegală de deșeuri. Administrația locală a cerut sprijin autorităților de mediu și Jandarmeriei ilfovene pentru a-i depista și amenda pe cei care aruncă necontrolat gunoiul. Se intenționează, de asemenea, să se solicite ajutor și din partea Poliției Locale a Sectorului 4 București, doar pentru a combate acest fenomen, care pare că s-a extins mai ales în zonele de la periferia localității. Chiar și preotul paroh din Jilava a vorbit despre informarea enoriașilor, la slujbele de duminică, unde li se va vorbi despre importanța păstrării unui mediu curat, mai ales că și Biserica se confruntă cu probleme legate de gunoi, persoane needucate alegând, pentru aruncarea deșeurilor, cele două cimitire mari din localitate…
Groapă reautorizată
Și, tot legat de gunoi, de data aceasta despre cel de la depozitul de deșeuri menajere Vidra, s-a discutat despre emiterea unei noi autorizații de mediu. Aceasta a fost emisă pe 11 decembrie 2018 de către Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov.