Cu numai șase judecători și câțiva grefieri, beneficiind de două-trei săli cât niște dormitoare de apartament de bloc, Judecătoria din Cornetu mai are un pic și pune lacătul pe ușă. Magistrații sunt pur și simplu depășiți de numărul imens de dosare ce revine fiecăruia, de multe ori ziua de lucru a unui judecător ajungând să se încheie la două sau trei noaptea.
La Judecătoria Cornetu s-ar putea susține multe alte activități, mai puțin actul de justiție. Înființată la 1 noiembrie 2006, instituția mai are un pic și se închide din cauza personalului insuficient și a condițiilor precare de lucru. Schema oficială cuprinde 10 judecători, 11 grefieri, doi grefieri arhivari și un registrator. Din cele 10 posturi de judecător sunt ocupate doar șase, iar unul dintre aceștia se află în prag de pensionare. Din cei șase judecători care se încumetă să activeze la Judecătoria din Cornetu, patru lucrează în instanțe civile și doi în cele penale. La instanțele civile situația este de-a dreptul descurajantă: unui singur judecător îi revin într-o singură zi de muncă 170, sau chiar și 200 de dosare. Deși ședințele încep la ora 8.30, până spre ora 14.00 judecătorul nu apucă să strige nici măcar dosarele solicitate pentru amânare.
Rovinieta, bat-o vina
Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Cornetu, judecătorul Cătălin Magdalena ne-a spus și care este una dintre cauzele care sufocă activitatea instituției: plângerile contravenționale. Într-o singură zi, 20 martie 2012, la Judecătoria din Cornetu au fost înregistrate 165 de astfel de plângeri, îndreptate cu precădere împotriva amenzilor pentru rovinietă. Pentru că judecătorii care se ocupă de cauzele civile nu mai prididesc cu dosarele, cei doi colegi care se ocupă de cauzele penale au început și ei să judece, peste program, mai exact după orele 19.00-20.00 din spețele cauzate de buclucașa rovinietă. Din cauza numărului imens de dosare, judecătorul Magdalena, de exemplu, nu își permite o zi de concediu, la Cornetu neexistând practic vacanță judecătorească. Cifrele vorbesc de la sine: dacă în 2011, la nivel național un judecător a rezolvat circa 1.100 de cauze, la Cornetu s-a bătut recordul mondial, numărul pricinilor judecate fiind de 3571 de fiecare magistrat.
Condițiile în care se face justiție la Judecătoria din Cornetu sunt cunoscute până la cel mai înalt nivel, inclusiv la Consiliul Superior al Magistraturii. Cu toate acestea nimeni nu mișcă un deget. Judecătorii de la Cornetu au făcut apel la colegii lor pe forurile consacrate ale magistraților, însă nu se arată doritori care să își sacrifice viața personală pentru a veni în Ilfov. Și dacă pentru restul problemelor, cum ar fi cea a sălilor de judecată, improprii pentru această destinație, ar mai exista ceva soluții, pentru lipsa de personal nu există altă alternativă decât, măcar, respectarea schemei de personal, dacă nu chiar suplimentarea acesteia. Închipuiți-vă la ora 8.00 o mare de oameni, citați în 200 de dosare, martori sau părți în procese, care se înghesuie pe scările Judecătoriei până la etajul doi. Toți acești cetățeni care speră într-un act de justiție corect, nu apucă de multe ori nici măcar să își audă strigate numele de pe lista de ședințe și nici măcar să intre în sală. La procesele penale, cu acuzați în arest preventiv, dacă a venit familia unui singur învinuit s-a umplut sala de judecată. Probabil că dacă un magistrat dintr-o țară europeană ar vedea cum se înfăptuiește actul de justiție în județul Ilfov, ar solicita ajutoare de urgență pentru un sistem care ar putea funcționa normal, dacă legile românești ar permite să se autofinanțeze.