La acest sfârșit de săptămână, o delegație din partea Consiliului Județean Ilfov (CJI) s-a deplasat în Republica Moldova pentru semnarea Protocolulului de Înfrățire cu raionul Ialoveni (fondat în 1970 și alcătuit din 25 de primării care administrează 33 de sate și comune).
Articol apărut în nr. 349 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Momentul a coincis cu Festivitatea ”Raionul Ialoveni – 40 de ani”, eveniment aniversar care a ”totalizat rezultatele eforturilor ialovenilor pe parcursul a patru decenii, accentuând năzuința și încrederea într-un viitor prosper”. Pentru a marca aniversarea, duminică, 30 aprilie, în Piața Unirii din centrul raional au fost organizate diverse acțiuni, de la vernisarea expozițiilor cu vânzare a produselor agenților economici și/sau meșterilor din Ialoveni, sau lansarea albumului ”Raionul Ialoveni – la 40 de ani” și intonarea în premieră a imnului raionului, la parada portului popular și concert susținut de artiști moldoveni.
Evident, tot în cadru festiv, Rizia Tudorache, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov (CJI) și Anatolie Dimitriu, președintele raionului Ialoveni, au semnat Acordul de colaborare dintre cele două autorități locale, document prin care acestea ”recunosc importanța și rolul cooperării transfrontaliere și regionale în dezvoltarea bunelor practici între departamentele specializate și instituțiile subordonate, agenți economici, sectorul asociativ, locuitorii județului Ilfov și ai raionului Ialoveni și sunt de acord să dezvolte o cooperare durabilă”. Concret, cele două administrații sunt de acord să întreprindă măsurile necesare pentru promovarea relațiilor de colaborare dintre ele, demers care se va materializa în schimburi de experiență în domeniul dezvoltării locale și al bunelor practici; comunicare, transparență și schimb de informații; activități comune educative, sociale, culturale și sportive; promovarea și susținerea relațiilor economice, agricole și a proiectelor de infrastructură; schimburi instituționale în domeniile lor de competență, în special – social, dezvoltare economică, cultură, sport, învățământ, protecția mediului, transport și sănătate publică. În fiecare an, părţile vor stabili programul de lucru în ceea ce priveşte acţiunile comune care vor fi efectuate, pentru ca apoi să fie evaluate rezultatele.
În comun, pentru finanțare europeană
”Tindem să conlucrăm în comun la elaborarea și implementarea de proiecte comune cu finanțare europeană, la valorificarea potențialului turistic, la dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor în domeniile învățământului, asistenței sociale, culturii. De un real folos reciproc vor fi obținerea unei conlucrări între întreprinderile mici și mijlocii din ambele regiuni, stabilirea de relații de parteneriat între organizațiile neguvernamentale care activează în diferite domenii în România și în Republica Moldova, în vederea organizării și desfășurării de proiecte și activități comune”, se precizează în invitația în vederea colaborării transmisă de președintele raionului, către CJI, la începutul acestui an.
Raionul Ialoveni are semnate acorduri de cooperare și cu județele Olt, Iași, Alba, Vaslui și Dâmbovița, și de puțină vreme a primit și consimțământul administrației județului Arad de a încheia o Înțelegere de Colaborare.