Pe 31 ianuarie DSVSA Ilfov a fost alertată de posibila existență a unui focar de gripă aviară în gospodăria unui locuitor din satul Gagu, comuna Dascălu. Specialiștii instituției s-au deplasat de urgență la Dascălu pentru a verifica această sesizare și a lua măsurile necesare. După acest control, însă, s-a dovedit că informația nu se verifică, de decesul găinilor din gospodăria respectivă făcându-se vinovată o cu totul altă afecțiune specifică păsărilor.
Această poveste are și unele accente ușor hilare. Totul a pornit de la o sesizare a unui locuitor din Gagu, cunoscut ca având unele probleme psihice, care a sunat la televiziunea Kanal D și a anunțat că găinile vecinului său au gripă aviară și acesta s-a hotărât să le sacrifice. Reporterii Kanal D au descins într-un suflet la Gagu, pentru a difuza senzaționala știre: în Ilfov a apărut gripa aviară! Vă dați seama, toate autoritățile au intrat în alertă, iar specialiștii DSVSA s-au deplasat de urgență acolo, pentru a gestiona și a ține sub control situația. Numai că, vorba aceea, afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul… la fața locului medicii veterniari s-au confruntat cu altă realitate.
Minciuna are picioare scurte
Despre modul în care au decurs „ostilitățile” în acest caz am stat de vorbă cu reprezentanții DSVSA Ilfov care au fost implicați în rezolvarea situației apărute. Ei ne au spus că, oricum, zona Dascălu era cuprinsă deja în perimetrul de supraveghere dispus ca urmare a depistării unui focar de gripă aviară în județul vecin, Ialomița, mai exact în comuna Sinești, sat Cătrunești. „Noi deja făcuserăm comunicările la Prefectură, Primăria Dascălu, iar medicii veterinari monitorizau situația. Dar cetățeanul respectiv, în gospodăria căruia s au aflat găinile bolnave, știind că pentru cazurile de gripă aviară sunt acordate despăgubiri, le-au declarat celor de la Kanal D că i-au murit 110 păsări. A menținut această declarație chiar și în fața reprezentanților instituției noastre. Noi am verificat în Registrul Agricol și am constatat că nu declarase nicio găină. Am mai aflat că, toamna trecută, atunci când a fost contactat pentru a vaccina păsările împotriva pseudopestei aviare, vaccinare care este obligatorie, declarase că nu are în ogradă decât 10 păsări, dar nu le-a vaccinat pentru că nu are banii necesari. Pentru că, într-adevăr, familia respectivă nu are o situație materială nemaipomenită. Numai că datele lor nu se corelau cu numărul cadavrelor și ne spuseseră numai minciuni”, ne-a povestit dr. primar veterinar Mihael Costache, șeful Serviciului Sănătatea Animalelor, din cadrul DSVSA Ilfov.
Găinile aveau o cu totul altă boală
În acest punct al discuției, a intervenit și directorul DSVSA, dr. Veronica Brumaru. Domnia sa ne-a precizat că au fost prelevate probe de la două cadavre de păsări care au fost trimise la analize. „Pe data de 2 februarie am primit și rezultatul acestor analize, pentru că semnele clinice ale bolii sunt identice cu cele ale gripei aviare, așa că singurul diagnostic corect se poate pune doar prin astfel de teste. Iar diagnosticul a fost clar: păsările erau bolnave de pseudopesta aviară. O boală care nu este contagioasă pentru om. În aceste condiții, am intervenit urgent în focar, am făcut dezinfecții, am livrat cadavrele la PROTAN etc”, ne-a spus dr. Veronica Brumaru. Oricum, potrivit dr. Costache, nu se recomandă consumul cărnii de găină contaminată cu pseudopestă aviară, pentru că, spune el este o „carne febrilă”, cu modificări anatomo-patologice, care nu e chiar salubră.
În aceste condiții, cetățeanul din Gagu a fost sancționat cu o amendă de 400 de lei de către inspectorii DSVSA. Dacă și ar fi vaccinat cele 10 păsări, acesta ar fi avut de achitat doar 10 lei, pentru că o doză costă 1 leu!
Măsuri care trebuie luate în cazul îmbolnăvirii păsărilor
„Principalii vectori ai transmiterii acestor boli sunt păsările sălbatice, în special palmipedele sau anseriformele (rațe, gâște, lebede etc – n.r.). Acum sunt condiții propice pentru transmiterea acestor boli. Este o perioadă stresantă pentru păsări. Frigul, umezeala, conservarea virusului, coabitarea foarte strânsă a păsărilor sălbatice cu cele domestice (pentru că cele sălbatice nu mai găsesc hrană și vin să mânânce în gospodării), precum și pasajul acestor păsări prin țara noastră sunt factori favorizanți. De exemplu, focarul din Prahova, de la Balta Doamnei, a apărut într-o exploatație aflată pe malul unui luciu de apă, iar rațele și gâștele erau lăsate libere să înoate acolo. De aceea, la Șanțu-Florești și Gruiu, aflate în apropiere, am instituit o zonă de protecție și am recoltat probe de sânge de la palmipedele din localitate ale căror rezultate le așteptăm. Semnele clinice generale atât ale pseudopestei, cât și ale gripei aviare, arată o stare generală alterată, de prostrație (pasărea este „bleagă”), crește consumul de apă, pasărea nu mai mănâncă, apare diareea, animalele stau zbârlite și înghesuite una-ntr-alta. Important de știut este ca atunci când apar animale moarte, să fie anunțat de urgență medicul sau tehnicianul veterinar, cât și primăria localității, să le izoleze, să împiedice circulația păsărilor de la un coteț la altul, pentru a nu transmite boala. De asemenea, cadavrele se strâng în saci de plastic, bine legați și se depozitează. În niciun caz nu se aruncă la gunoi sau în mașinile care strâng gunoiul, pentru a evita răspândirea bolii. Câinii trebuie și ei legați, pentru a nu lua contact cu cadavrele sau păsările bolnave. Acum și procedura este modificată, față de episodul de gripă aviară din 2005. Lichidezi strict focarul, iei măsuri de supraveghere și protecție și nu mai sacrifici toate păsările din localitate. Acum, în Ilfov, există trei focare de pseudopestă aviară: două în Grădiștea și una la Dascălu”, ne-a explicat și dir. executiv adj. al DSVSA Ilfov, dr. Filaret Brădățan.