În ziua votului pentru alegerile parlamentare ne-am început periplul începând cu Ştefăneşti pentru a-l încheia la Glina. 13 comune parcurse şi aproape tot atâtea secţii de votare vizitate unde toţi preşedinţii secţiilor de votare ne-au confirmat că alegerile au decurs fără niciun fel de incident.

Cristina Bunea 

Cătălin Folea

Ploaia a ţinut oamenii departe de secţiile de votare şi, în jurul orelor 13-14, procentul celor care ieşiseră la vot abia ajunsese la 10 %. „Au venit mai mulţi bătrâni, după slujbă”, ne spune Viviana Cencu, preşedintele secţiei de votare nr. 215 de la Şte­făneştii de Jos.

Ce vor cei care au votat? „ Să fie bine pentru ţară” ne spune nenea Gheorghe Joimănicu.

„Să fie locuri de muncă pentru tineri”, ne spune doamna Dumitru, tot la Ştefăneşti, la secţia organizată la şcoala cu clasele I-VIII, corpul A.

„Să primim un porc mai mare de Crăciun”, vrea Violeta Ilie din Petrăchioaia, unde, de asemenea era linişte şi, aşa cum ne-a spus unul dintre politişti „de 7 ani nu s-a întâmplat ceva neplăcut la alegeri la Petrăchioaia”.

Ajunşi la Afumaţi ne întâlnim întâi, pe stradă cu viceprimarul comunei, Vasile Vlad, urmând ca apoi, să-l „prindem” pe primarul Gabriel Dumănică chiar în timp ce vo-ta. Erau orele 14,30 şi prezenţa la vot, în Afumaţi, se situa la circa 40%.

Ce vrea un locuitor al comunei Afumaţi care a votat la secţia organizată vis-a-vis de primărie? „Eu am noroc de loc de muncă, dar alţii se descurcă greu. Aş vrea să se termine criza şi să putem trăi liniştiţi”,  spune Iulian Constantin.

Am apreciat urnele transparente din Afumaţi şi din puţinele cuvinte schimbate cu primarul Du­mănică am aflat că au fost comandate la alegerile locale şi s-au păs-trat în bune condiţii.

Ajungem în Voluntari la orele 16,30 şi la secţia 85 întâlnim şi primul bărbat preşedinte al unei secţii de votare, Florian Nica. Aflăm că 38% din 1835 persoane înscrise pe listele secţiei pe care o conduce veniseră la vot.

La Dobroieşti, la orele 17,  preşedintele secţiei de votare 152, Costela Banu, tocmai terminase de numărat voturile şi ne spune că din 1256 înscrişi pe liste se pre-zentaseră 452 de persoane.

La Pantelimon, în sec­ţia 47, Silvia Stanciu ne spune că votaseră 311 din 1185, iar la secţia 48, Jenica Pieci ne dă cifra de 339 de persoane din 1439 înscrişi.

Se întunecase bine la orele 17,50 când am ajuns la Brăneşti, la secţia de votare 109 organizată în sala de sport a liceului „Traian Lalescu”, iar preşedintele secţiei, Minodora Donicescu ne comunică faptul că 600 de persoane din 1680 puseseră ştampila pe buletinele de vot. La fel ca în celelalte localităţi, şi la Brăneşti ni se confirmă participarea masivă al vot a persoanelor de vârsta a II-a şi a pensio­narilor. Tinerimea… mai puţin.

Cernica ne întâmpină cu oameni pe străzi la orele 18, care mergeau la vot. Primarul Gelu Apostol era printre oameni care supravegheau procesul de votare iar pre-şedintele secţiei, Mihaela Dogaru, ne spune că 400 din 1403 persoane cu drept de vot veniseră să-şi aleagă deputatul şi senatorul.

Şi, în fine, Glina, la orele 18,20 ne-a primit cu multă linişte în secţia de votare 171 unde membrii comisiei aș­teptau doar, doar o mai veni vreun alegător. Nela Boşnegeanu ne spune că au venit foarte puţini tineri şi că, în general, 430 de persoane din 1475 înscrişi veniseră la vot.

La ora la care citiţi acest rânduri, se ştiu deja deputaţii şi senatorii de Ilfov care au trecut proba votului din 9 decembrie. Se fac analize pentru cei care au pierdut şi se desfac sticlele cu şampanie pentru cei care au câştigat.

A fost o zi plină de întâlniri speciale cu oameni gata să ne ajute, cu oameni bucuroşi să glumească alături de noi, cu oameni care au intrat în cabinele de vot sperând la mai bine. Fie ca speranţa lor să le fie împlinită!