La „steaua” care a răsărit…

Supratitlul cu rezonanţe eminesciene ar putea părea, unora, un pic forţat. Este de înţeles, atâta timp cât nu ai văzut şcoala pe care doi tineri investitori din Ilfov au înălţat-o în comuna Berceni. Un lăcaş de învăţătură unic, în această parte a judeţului, despre care Jurnalul de Ilfov v-a relatat în ediţia de săptămâna trecută. Vineri, 11 septembrie, Kinderstar a pornit la drum, dacă putem spune aşa.

Pentru cei care nu ştiu despre ce vorbim, iată câteva repere. În anul 2012, soţii Lorena şi Orlando Droană deschid, în comuna Berceni, o grădiniţă particulară. Trei ani mai târziu, ei „recidivează”. Construiesc, de la temelie, o şcoală nou-nouţă, în care prichindeii care au „absolvit” grădiniţa  să-şi continue „studiile”, într-un loc la fel de plăcut şi primitor. O şcoală cum nu cred că mai există în judeţul care „îmbrăţişează” Capitala. O confirmă spusele părinţilor care, vi­­nerea trecută, au fost prezenţi la un party prilejuit de „lansarea” acestui lăcaş de învăţătură, unic în judeţul Ilfov.

 

Lorena şi Orlando, doi amfitrioni desăvârşiţi

Cei care-i cunosc pe soţii Droană, Lorena şi Or­lando, vă pot confirma că cei doi sunt nişte oameni lipsiţi de „fiţe”. Sunt deschişi oricărei iniţiative, şi îşi doresc ca apropiații lor să se simtă bine. Iubesc copiii şi vor ca aceştia să beneficieze de cele mai bune condiţii de educaţie. Ei vă pot spune că a deschide două unităţi de învăţământ nu este cea mai profitabilă investiţie, iar demersul lor nu a fost generat de dorinţa de a câştiga bani. Nu acesta a fost scopul lor, atunci când s‑au „înhămat” la această întreprindere. Ciudat, nu‑i aşa? Mai există, totuşi, astfel de oameni…

Aşadar, iată-ne la Berceni, în ziua în care Lorena şi Orlando i-au invitat pe cei care, patru ani de‑aici încolo, vor învăţa în şcoala Kinderstar. Copii şi părinţi, laolaltă, adunaţi la un eveniment unic, un „party” ca între prieteni vechi. Pentru că aceasta a fost senzaţia pe care am avut-o în acea zi ploioasă şi friguroasă, de început de toamnă, încălzită, totuşi, de căldura relaţiilor umane dintre cei prezenţi. Pentru că asta, m-am convins, este „specialitatea” soţilor Droană: să te facă să te simţi „ca acasă”, într-o familie mare şi iubitoare.

 

O seară minunată

O dovadă în sprijinul acestei afirmaţii este şi ceea ce mi-a spus Orlando Droană, când l-am întrebat dacă va avea loc vreo ceremonie de inaugurare, cu tăiere de panglică, discursuri etc. S-a uitat la mine ca la un ciudat şi mi-a răspuns simplu şi firesc: „Nu, ne întâlnim aici ca să ne simţim bine, să ne cunoaştem, să discutăm…” Nimic gomos, nimic „oficial”…

Iar invitaţi au fost pe măsură. Alături de părinţii copiilor care, din acest an, vor învăţa în noua şcoală, la eveniment au fost prezenţi şi oaspeţi de seamă, cum ar fi preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, primarul comunei Berceni, Marian Ghenu sau deputatul PNL Thuma Hubert.

Iar seara a fost, în­tr‑adevăr, una deosebită. Copiii, pentru că ei au fost principalii invitaţi, au avut parte de un program special, pe lângă bunătăţile pregătite pentru ei. Un magician şi alţi animatori le-au pregătit multe surprize şi i-au făcut să se simtă minunat. Iar părinţii şi ceilalţi invitaţi au avut „de furcă”, la rândul lor, cu oareşce specialităţi pregătite de amfitrioni, din­tre care, de departe, s-au remarcat suculentele bucăţele de berbecuţ fripte pe grătar de cei doi bucătari pricepuţi,  aduşi de soţii Droană special spre încântarea papilelor gustative ale oaspeţilor.

 

Lumea lui „FOARTE”

După ce am scris primul articol, îmi puneam întrebarea: Oare impresiile mele nu sunt cumva exagerate? Poate, îmi spuneam, lucrurile nu stau întocmai aşa cum le‑am zugrăvit. Aşa că am dorit să aflu opiniile celor implicaţi direct. Adică ale părinţilor care au decis să‑şi înscrie copii la astfel de unităţi de învăţământ particulare. Să-i „ascultăm”…

Cristina Neculcea este mama lui Denis şi Darius. Cei doi fraţi au frecventat grădiniţa Kinderstar, încă de la înfiinţare. Acum sunt amândoi înscrişi la şcoală, unul în clasa pregătitoare, celălalt în clasa I. „Suntem foarte, foarte mulţumiţi, educatoarele au foarte mare grijă de ei, iar faţă de o şcoală de stat este o diferenţă mare. De remarcat este faptul că au învăţat foarte bine limba engleză, spre deosebire de o prietenă al cărui copil nu a învăţat mai nimic la o grădiniţă de stat. De aceea, m-am hotărât să continuăm la această şcoală, iar dacă soţii Droană vor face o facultate, vom merge în continuare, pentru că suntem foarte mulţumiţi”, ne-a spus, glumind, doamna Neculcea.

Părintele lui Alex, un alt „veteran” Kinderstar, con­firmă spusele doamnei Neculcea. „Sunt condiţii excelente şi suntem foarte mulţumiţi de calitatea condiţiilor oferite. Au masa asigurată, sunt în grija personalului de aici până după-amiaza, este foarte bine”, ne-a declarat Alin Kişner, tatăl lui Alex.

Dragoş Topolică, tatăl unui alt prichindel de la Kinderstar, ne spune că grădiniţa „l-a cucerit”. De aceea a hotărât ca Luca să urmeze, în continuare, cursurile noii şcoli. „Asta spune tot despre Kinderstar! Faţă de grădiniţa de stat, la care a fost Luca înainte, nu există termen de comparaţie”, spune Dragoş Topolică.

Calitate, nu cantitate…

…asta ar fi deviza şcolii din Berceni, după cum ne-a mărturisit Orlando Droană. De aceea, el nu urmăreşte profitul, cu orice preţ. Unul dintre fiii săi, Ianis, este elevul acestei şcoli. Asta îl face pe Orlando Droană să îşi dorească performanţa. Şi, din câte ne-a povestit, are şi un corp profesoral deosebit. Despre profesoara Elena Anton are numai cuvinte de laudă. Ne spune că va fi un cadru didactic care va face performanţă. La rândul său, doamna Anton ne mărturiseşte că, în vasta ei experienţă didactică, inclusiv în şcoli particulare, nu a întâlnit oameni ca soţii Droană, care sunt deschişi la orice solicitare. „Am făcut o listă cu materialele didactice necesare, la limită, aşa cum eram obişnuită. M-am trezit că am primit mult mai mult decât am cerut. Nu mi-a venit să cred, obişnuită cu faptul că trebuia să cer doar strictul necesar. De altfel, părinţii nu au grija rechizitelor şi a materialelor didactice, sau a manualelor. De asta se ocupă şcoala. Tot ce trebuie să asigure părinţii este penarul, cu toate cele necesare”, ne-a povestit Elena Anton.

 

Ce spun oficialităţile

Prezenţa preşedintelui CJ Ilfov şi a primarului localităţii a dat greutate evenimentului. Marian Ghenu, primarul comunei Berceni, ne-a mărturisit că sprijină astfel de iniţiative. „Noi, edilii comunei, sprijinim astfel de iniţiative. Apariţia de şcoli şi grădiniţe în localitatea noastră este un lucru benefic, mai ales pentru că în Berceni se stabilesc, anual, 600-700 de cetăţeni şi de aceea avem nevoie de grădiniţe, de şcoli, pentru că administraţia locală nu poate face faţă, din punct de vedere financiar, acestei provocări. Şcoala pe care o inaugurăm astăzi, este peste standardul a ceea ce poate face o primărie, cu mult. Să dea Dumnezeu să mai fie astfel de oameni care să construiască astfel de edificii, în tot judeţul, nu numai în Berceni”, ne-a spus primarul.

La rândul său Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov, ne-a declarat: „Orice investiţie în educaţie mă face fericit. De aceea, îmi doresc ca această şcoală să fie un model la nivelul judeţului, şi să încurajeze şi alţi investitori să deschidă astfel de unităţi de învăţământ şi sunt convins că astfel de iniţiative vor ridica nivelul calităţii învăţământului în judeţul Ilfov.”

Aşadar, în Ilfov, o ŞCOALĂ este pe punctul de a „pleca la drum”. Un drum nu lipsit de greutăţi, dar netezit de entuziasmul a doi tineri investitori şi de dedicarea unor profesori deosebiţi, care nu caută profitul ci, repetăm, calitatea. Iar tot ceea ce v-am relatat în acest articol ar putea fi sintetizat, de minune,  în deviza şcolii Kinderstar: „Fiecare copil este un star pentru părinţii lui”. Iar eu aş adăuga, „Fiecare copil este un star pentru Kinderstar”…