Ecaterina Andronescu și Alexandru Athanasiu sunt urmăriți penal pentru fapte de corupție, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a confirmat, pe 11 septembrie a.c., cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale pe numele foștilor ministri ai Educației.

 

Potrivit unor surse judiciare, faptele din acest dosar sunt similiare cu cele reținute în dosarul ”Microsoft”, în care Alexandru Athanasiu și Ecaterina Andronescu au fost deja puși sub acuzare.

Alexandru Athanasiu a afirmat că redeschiderea acestui dosar, vechi de 9 ani, reprezintă „o ilegalitate extrem de mare“ și se bazează pe „denunțuri făcute într-un alt dosar“.

 

„Sunt extrem de revoltat, pentru că nu am crezut, ca profesor de drept și om onest, că se poate deschide un dosar pe două fapte penale, una dezincriminată și a doua care nu era în vigoare (…) Eu nu sunt oricine și nu sunt bătaia de joc a anchetatorilor DNA“, a spus el. Acesta a argumentat că au fost efectuate cercetări în ceea ce privește achiziția de licențe ­Microsoft în 2006 și 2007 în două dosare cu același obiect, acte de corupție ale demnitarilor, dar acest articol ar fi fost abrogat prin legea de punere în vigoare a noului Cod Penal, și a doua infracțiune, „art 14 indice 2 din legea 78, care a intrat în vigoare în 2 decembrie 2004, cu mult timp după prezumtiva faptă de abuz, constând în semnarea unui contract de achiziții cu un an înainte, pe 17 decembrie 2003“.