Presedintele american Donald Trump si Klaus Iohannis au sustinut o conferinta comuna de presa, dupa ce seful statului roman a fost primit vineri la Casa Alba. In discursul sustinut cu aceasta ocazie, Trump a laudat contributia Romaniei la lupta impotriva terorismului si a cerut stoparea finantarii acestor activitati, citand exemplul Qatarului. Totodata, presedintele american a subliniat sprijinul SUA pentru lupta impotriva coruptiei in Romania.
Întîlnirea istorică de la Casa Albă, între Klaus Iohannis și Donald Trump, a reprezentat și un prilej pentru cei doi șefi de stat să își ofere cîte un cadou simbolic.
Înainte de conferința de presă în care s-au atins o parte dintre subiectele arzătoare pentru noi, Klaus Iohannis și Donald Trump și-au oferit cîte un cadou reprezentativ pentru cele două țări.
În timp ce Trump i-a oferit președintelui României o vază pe care era inserată simbolul SUA, Casa Albă, Iohannis i-a oferit omologului său o copie după Ștefan cel Mare, a dezvăluit Antena3.
Presedintele american a vorbit in termeni elogiosi despre Romania, despre care a afirmat ca impartaseste cu SUA „dragostea pentru libertate, o cultura mandra, traditii bogate si un vast tinut pe care sa il numim acasa”. O parte importanta a discursului sau a fost alocata summitului cu lumea araba care a avut loc recent in Arabia Saudita si dedicat problemelor din Orientul Mijlociu si terorismului.
Conferința de presă comună a președintelui Klaus Iohannis și a omologului său american, Donald Trump, a fost comentată intens pe Twitter. În timp ce mulți internauți îl acuză pe Trump că a mințit în privința vizelor pentru români, alții spun că Iohannis stăpânește mai bine engleza decât liderul de la Casa Albă, scrie Digi24.ro
Liderii coaliţiei de guvernare au reacţionat la întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu omologul său american Donald Trump.
Într-o postare pe Facebook, Liviu Dragnea spune că parteneriatul strategic cu SUA s-a întărit şi datorită consensului naţional privind alocarea celor 2% din PIB pentru apărare. „Salut faptul că parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii se întăreşte! Iată cum consensul naţional privind alocarea celor 2% din PIB pentru Apărare a dus la rezultate concrete”, a scris Liviu Dragnea, sâmbătă, pe Facebook.
Preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a exprimat speranţa ca parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii să aducă rezultate şi în plan economic. Tăriceanu: Am reţinut remarca lui Trump privind lupta anticorupţie; cea mai gravă formă de corupţie este abuzul de putere. Călin Popescu Tăriceanu cataloghează şi el întâlnirea drept un reper politic şi important. Totuşi, nu reprezintă un panaceu pentru provocările cu care ne confruntăm la noi acasă, spune liderul ALDE. Despre discursul referitor la corupţia din România, Călin Popescu Tăriceanu spune: „Lupta noastră cu corupţia trebuie să se focalizeze pe cei care au transformat lupta anticorupţie într-un instrument politic împotriva adversarilor, împotriva democraţiei, a drepturilor omului, devenind astfel ei înşişi corupţi”.
„Din discursul preşedintelui Trump, am reţinut în mod deosebit remarca privind lupta anticorupţie şi pentru un stat de drept, care se desfăşoară la noi în ţară. Este un punct de vedere pe care l-am susţinut permanent şi pe care-l susţin în continuare. Aşa cum am subliniat în repetate rânduri, corupţia nu s-a manifestat la noi doar în domeniul financiar. Cea mai gravă formă de corupţie este corupţia generată de abuzul de putere manifestat la nivelul conducerii unor instituţii”, se arată într-un comunicat al preşedintelui Senatului.
Călin Popescu-Tăriceanu susţine că lupta anticorupţie este folosită în scopuri politice, fapt ce reprezintă în sine o formă de corupţie. „Lupta noastră cu corupţia trebuie să se focalizeze mai mult ca oricând pe cei care au transformat lupta anticorupţie într-un instrument politic împotriva adversarilor, împotriva democraţiei, a drepturilor Omului, devenind astfel ei înşişi corupţi”, consideră preşedintele ALDE.
„Întâlnirea dintre preşedinţii României şi SUA este un reper politic foarte important, dar nu reprezintă un panaceu pentru provocările cu care ne confruntăm la noi acasă”, a conchis Tăriceanu.
Guvernul României a reacţionat şi el prin vocea lui Teodor Meleşcanu, şeful diplomaţiei de la Bucureşti. „Din ceea ce am văzut la televizor, o să vedem ce primim prin analizele colegilor din America, dar din ce am văzut la televizor am văzut o apreciere extrem de bună, aş spune deosebit de bună în legătură cu cele două teme care au fost menţionate de preşedintele Trump: creşterea bugetului de către actualul guvern la 2% din PIB şi participarea forţelor armate române la operaţiunile din străinătate. Din punctul meu de vedere, este foarte important ceea ce facem şi mai puţin important ceea ce spunem. Trebuie să facem mai mult şi să spunem mai puţin”, a declarat Meleșcanu.