Numirea lui Marinel Nedeluț la conducerea Adminstrației Județene a Finanțelor Publice Ilfov pare o decizie de bun augur. De la venirea sa în fruntea instituției, volumul taxelor și impozitelor colectate a crescut.

Marinel Nedeluț este un „veteran” în domeniul finanțelor publice, în care activează de 28 de ani. El și-a început activitatea la ITFS, prin repartiție guvernamentală. După Revoluție, a fost comisar la Garda Financiară, apoi, 4 ani a lucrat la Curtea de Conturi. Opt ani a îndeplinit funcția de șef al Gărzii Financiare Gorj, după care a revenit în București, ca director al departamentului de Investigații Financiare pentru ca, mai apoi, să fie numit director la Departamentul Antifraudă. Ulterior a fost director adjunct la AJFP Ilfov și șeful Administrației pentru Întreprinzătorii Mijlocii.  Din 1991, a devenit expert contabil, iar din 2001 este doctor în economie. A publicat peste 15 cărți de specialitate, iar, de curând, este conferențiar la Institutul Bancar, la Universitatea Financiar-Bancară, unde predă Control și Audit Financiar.

Contribuabilii mijlocii, baza de impozitare în Ilfov

Directorul AJFP Ilfov ne-a vorbit de noua organizare fiscală de la nivelul viitoarei regiuni București Ilfov. Am aflat că s-a înființat Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, care înglobează cele 6 sectoare ale Capitalei, dar și AJFP Ilfov.

 „Întreprinzătorii mijlocii reprezintă grosul contribuabililor din județ. Până acum, sumele colectate și vărsate către bugetul general consolidat reprezintă 60-70% din totalul sumelor încasate  de această administrație. Noi am realizat, integral, planul de colectare, lună de lună, la această categorie. Întreprinzătorii mijlocii  pot fi ușor monitorizați, cifra de afaceri este între 30 și 70 de miliarde de lei vechi, adică aproximativ 1-2 milioane de euro. Cei care depășesc aceste cifre trec în categoria mari contribuabili. Ei au un grad de conformare voluntară mai ridicat decât celelalte categorii. Comparativ cu anul 2012, încasările din taxe și impozite a crescut, per total, cu toate că planul a fost uriaș, datorită arieratelor pentru care administrația a avut o sarcină de recuperare de 108 milioane lei. Numai pe luna septembrie, adică în perioada în care am fost delegat aici, am avut o creștere record a încasărilor, cu 21,32%”, ne-a spus Marinel Nedeluț. 

O luptă dură a dus-o directorul Nedeluț cu arieratele. Anul acesta s-a reușit o reducere a acestora cu 17,86%, în condițiile în care planul pentru luna octombrie a fost de 378 de milioane de lei. El este convins că, în două luni va reuși chiar și depășiri de plan.

Pledoarie pentru impozitul forfetar

Principala cauză pentru slaba colectare a impozitelor, în România este lipsa lichidităților, provocată de un sistem greoi de decontare și de plată. Este opinia lui Marinel Nedeluț. „E un cerc vicios. E vorba de un circuit lent al banilor în economie. Dar și conformarea voluntară lasă de dorit. În Suedia gradul de conformare este de 98-99%, iar în Franța ajunge la 97%. În România acesta de-abia se apropie de 70%. Ține de conștiință, de civilizație și de educație”, spune directorul. El mărturisește că este adeptul impozitării forfetare pentru toți micii contribuabili. Și dă exemplu Turcia. „Pentru cine declară, de exemplu, că face 100 de mii de euro, cer un impozit de, să zicem 10 mii de euro. Eventual, eșalonat pe cele 4 trimestre. Dar știu că pe acești bani mă bazez că ajung sigur în buget. Eliminăm astfel și sistemul „declarativ”, contribuabilul nu mai trebuie să se ducă la Fisc cu 10 declarații”, afirmă Nedeluț.

Un alt mod de a crește colectarea, dar și de a reduce evaziunea privește valoarea cotei unice de impozitare. Marinel Ne­deluț nu este de acord cu o creștere a acesteia. El crede că acest lucru ar putea duce la o scădere a colectării și la o escaladare a evaziunii fiscale. „Dacă reduc valoarea impozitului de la 16 la 11%, vor crește încasările. Nu va mai exista tentația evaziunii fiscale”, este convins Marian Nedeluț.

Marinel Nedeluț, directorul Adminstrației Județene a Finanțelor Publice Ilfov