(Partea a II-a)
dr. Clara Alexandrescu, medic cardiolog la Centrul de Cardiologie Toracică din Monaco/Franța și consultant la Centrul de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca
Circa șapte milioane de români sunt hipertensivi. Pacienți care, mai devreme sau mai târziu, vor prezenta un risc crescut de deces dezvoltând boli cardiovasculare grave.
Raportul făcut public în anul 2012 are 60 % din decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare (pentru a face o comparație, mortalitatea dată de cancer este de 18%, iar cea de boli respiratorii de 5 %).
Cele mai recente statistici realizate în domeniu, plasează România pe locul 3 la nivel European, la capitolul deceselor înregistrate de boli cardiovasculare, țara noastră fiind depășită numai de Ucraina și Bulgaria. Țările cu un număr mic de pacienți cardiovasculari sunt: Danemarca, Franța și Israel, state în care programul de prevenție cardiovasculară și de tratament în faza acută sunt funcționale de mai multe decenii.
Tensiunea arterială reprezintă presiunea de coloană de sânge asupra pereților arterelor.
Tensiunea arterială are 2 componente: presiunea sistolică este presiunea exercitată asupra pereților arteriali în timpul contractării miocardice (în sistolă). Valorile normale ale tensiunii arteriale sistolice sunt între 100 și 130 mm mercur.
Tensiunea diastolică este tensiunea, presiunea exercitată asupra pereților în timpul fazei de relaxare a inimii (în diastolă). Valorile normale ale tensiunii arteriale diastolice sunt 70 -80 mm mercur
Infarctul miocardic sau atacul de cord și accidentul vascular cerebral sunt cele mai grave complicații ale hipertensiunii arteriale (HTA).
Infarctul miocardic
Atacul de cord sau infarctul miocardic se produce prin blocarea uneia sau multor artere coronare (arterele care hranesc muschiul inimii) Blocajul se produce atunci când o placă ateromatoasă din interiorul coronarei se rupe și se formează un cheag de sânge în jurul ei. Boala este mai frecventă în rândul bărbaților cu vârste peste 40 de ani. Hipertensiunea arteriala este factor de risc pentru ingfarctul miocardic alaturi de factorul genetic , fumatul, colesterolul peste valoarea limită admisă, lipsa de mişcare, obezitatea/supraponderalitatea.
Accidentul vascular cerebral
Apare atunci când un vas de sânge care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sanguin. După vârstă, hipertensiunea arterială este al doilea factor de risc pentru AVC. Suferință este tot mai frecventă în rândul persoanelor trecute de 55 de ani. Cea mai mare incidență este însă, la peste 65 de ani. O astfel de suferință cauzează paralizie, depresie, incapacitatea de a aprecia distanța, mărimea, poziția, tulbrări de memorie. Dacă nu se ajunge la medic in primele minute de la debutul accidentului vascular, afecțiunea poate duce la deces. Cea mai bună metodă de prevenție este menținerea tensiunii arteriale la valori normale.
Reguli pentru măsurarea corectă a tensiunii
Ca să-ți măsori tensiunea corect trebuie:
- să fii în repaus așezat pe un scaun sau pe pat,
- să nu fi fumat înainte să faci măsurătoarea
- trebuie să-ți verifici tensiunea la ambele brațe. Cea mai buna metoda de evaluare a tensiunii arteriale ramine insa MAPA/ HOLTER TA ( inregistrarea TA pentru 24 de ore de catre un aparat automat ) deoarece aduce informatii precise despre variatai Tensiunii arteriale in cursul zilei si mai ales in timpul noptii.