Premieră în lumea ­medicală din România

Mortalitatea prin bolile cardiovasculare a atins cote alarmante la nivel mondial. Din păcate, ţara noastră ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte decesele cauzate de afecţiunile inimii şi vaselor sanguine. Conform statisticilor, România se situează pe locul trei în lume, la decesele prin bolile cardiovasculare. Acum însă, bolnavii care au suferit intervenţii chirurgicale pe cord sau pe vasele de sânge se pot recupera cu succes într-o clinică ultramodernă, dotată cu echipamente medicale de ultimă genera-ţie, inaugurată recent în comuna Corbeanca.

În timp ce în Europa de Vest mortalitatea din cauze cardiovasculare a scăzut semnificativ, ca urmare a programelor de prevenţie derulate de autorităţi, în România, cele mai multe decese survin ca urmare a complicaţiilor acestor boli. De multe ori, chiar la vârste sub 40 de ani. Studiile realizate de specialişti arată că, 2 din 3 români mor din cauza bolilor de inimă şi vase sanguine, faţă de doar 1 din 3 europeni din vestul cotinentului. Influenţa ereditară, fumatul, colesterolul peste valoarea limită ad-misă, lipsa de mişcare, obezitatea/supraponderalitatea şi tensiunea arterială sunt factorii care duc cel mai des la infarct miocardic sau accident vascular. Avem nu mai puţin de 7 milioane de hipertensivi care, mai devreme sau mai târziu, vor prezenta un risc crescut de deces dezvoltând boli cardiovasculare grave. “Cele mai multe acci-dente vasculare sau infarcturi miocardice se petrec în timpul efortului susţinut de persoane sedentare”, avertizează dr. Clara Alexandrescu, medic cardiolog la Centrul de Cardiologie Toracică din Monaco şi managerul Centrului Cardio Rec, din Corbeanca. Şi totuşi, aproximativ 80% din aceşti oameni ar putea fi salvaţi dacă ar face o recu-perare cardiovasculară şi ar învăţa să se adapteze noului stil de viaţă. 

Cardio Rec, centrul unde îţi repari inima fără operaţie 

Din fericire, toţi românii cu probleme cardiovasculare au acum la dispoziţie primul spital privat din ţară, unde beneficiază de tratamente de recuperare și reabilitare, la standarde europene. Este vorba despre Centrul Cardio Rec, deschis recent, în comuna Corbeanca, din judeţul Ilfov. “Clinica se compune din două părţi. Una în care oferim servicii de reabilitare cardiovasculară în regim de spitalizare continuă sau ambulatoriu pentru pacienţii care au suferit o intervenţie de înlocuire chirurgicală de valve cardiace, de by-pass aorto-coronarian, o angioplastie coronariană, o operaţie de implantare de stimulator cardiac/defibrilator cardiac și pentru cei cu arteriopatie de membre inferioare sau insuficienţă cardiac cronică. Specialiștii noștri realizează o abordare complexă a pacienţilor. Ei fac o evaluare clinică și a capacităţii de efort, stabilesc un program personalizat de reabilitare cardiac, antrenament fizic supravegheat (gimnastică medicală, bicicletă ergometrică). De asemenea, se realizează o mo-nitorizare EKG continuă (telemetrie) cu echipament de resuscitare disponibil imediat pacienţilor. Bolnavii beneficiază și de kinetoterapie respiratorie și de mobilizare, programe de prevenţie a bolilor cardiovasculare”, spune dr. Clara Alexandrescu. La Cardio Rec echipe medicale formate din specialiști de marcă de la cele mai importan-te spitale din București, Ilfov și de peste hotare, oferă consultaţii și tratamente și în domeniile: endocrinologie, neurologie, ginecologie, pediatrie, medicină internă, dia-bet și boli de nutriţie, dermatologie, pediatrie. De la 1 ianuarie, aici se va deschide și un departament de terapia durerii format dintr-un medic anestezist și un medic de recuperare. Personalul avizat va realiza în cadrul noului departament, tratamente pentru îmbunătăţirea funcţionării permiţând pacientului cu durere cronică sau acută să lucreze, să-și desfășoare activităţile cotidiene.

Cazare în condiţii ­hoteliere, de cinci stele

Pacienţii care au nevoie de internare pentru tratament, la spital sunt cazaţi în condiţii hoteliere. Saloanele sunt de fapt, camere de hotel dotate cu unul sau două pa-turi, televizor color cu telecomandă, șifonier pentru haine și baie proprie. Totul în condiţii de lux și la preţuri accesibile. De exemplu, un pachet de spitalizare de trei zile care include evident, cazarea în această perioadă, plus o investigaţie cardio completă, costă 500 de lei. O consultaţie cardiologică și o electrocardiogramă ajunge la 105 lei. În mod normal, consultaţia car­diologică realizată aici cos­tă 85 de lei însă, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie este gratuită. Mai mult, oricine are probleme de sănătate cardiovasculară își poate trimite dosarul complet spre analiza și opinia specialistului de aici. 

Școala unde bolnavii învaţă să trăiască sănătos, cu problema lor 

La Cardio Rec a fost înfiinţat Clubul Coronarienilor. Pacienţii se întâlnesc într-o sală de curs din cadrul clinicii, de două ori pe lună și iau lecţii. Sub coordonarea spe-cialistului, ei învaţă să trăiască sănătos cu problema lor de sănătate. Mai exact, sunt sfătuiţi cum să-și dozeze efortul, ce, cum și cât să mănânce pentru a duce o viaţă normală, fără riscuri, chiar și după o suferinţă atât de gravă.

“Respectă viaţa”, programul care te ferește de infarct și accident vascular 

Din 8 decembrie, specialiştii centrului vor da startul programului “Respectă viaţa”, o campanie ce vizează prevenirea bolilor cardiovasculare. În acest scop, în fiecare ­weekend, timp de trei luni, bărbaţii cu vârste peste 40 de ani (aceştia prezentând un risc cardiovascular crescut) îşi pot controla gratuit colesterolul, glicemia şi tensiu-nea arterială. E nevoie doar de o programare în prealabil, la telefoanele: 021/ 780.48.81 sau 021/ 780.48.82, numerele clinicii.