Pentru comuna Găneasa, anul 2021 nu a început sub cele mai bune auspicii, având în vedere decesul primarului ales în 2020, Marin Tudor (PNL). Acesta este și motivul pentru care cetățenii comunei Găneasa sunt chemați la urne pe 27 iunie, pentru a-și alege un nou primar. În ciuda situației neplăcute pentru comunitate, administrația a găsit resursele necesare pentru a gospodări în continuare Găneasa, cu succes. Viceprimarul Marian Burcea a preluat atribuțiile de primar și s-a străduit să asigure, alături de echipa Primăriei Găneasa, bunul mers al treburilor comunei. 

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 553, ediția print

Marian Burcea, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Găneasa, ne-a declarat că în 2021, administrația și-a stabilit o serie de priorități pe care, într-o mare măsură, a reușit să le finalizeze sau sunt aproape gata. Există și proiecte care urmează a fi demarate și, cu siguranță, noul primar va reuși să le ducă la bun sfârșit anul acesta. 

STOP deșeurilor abandonate pe teritoriul comunei!

Salubrizarea reprezintă, ca peste tot, o problemă reală și de permanentă actualitate. Numai că, în Găneasa, s-au adunat foarte multe deșeuri din construcții, care au fost abandonate cu nonșalanță pe spațiul public de tot felul de întreprinzători cărora nu le-a păsat, nici de comunitate, nici de autorități. Administrația a reușit însă să stopeze acest fenomen, adăugând o anexă la contractul încheiat cu Supercom, firma care se ocupă de colectarea deșeurilor menajere în comună, astfel că, începând cu luna februarie, s-a trecut la curățarea sistematică a spațiului public. ”Din luna februarie,  deși vorbim despre o presiune financiară substanțială pe bugetul primăriei, suntem într-o luptă continuă cu cei care au aruncat gunoaie pe spațiul public. Este foarte mult gunoi adus din afară pe teritoriul localităților noastre. Am fost forțați, din bani proprii, să strângem deșeurile pentru că altfel comuna era sufocată de gunoaie și facem acest lucru cu ajutorul unor echipe care fac curățenie zilnic, de luni până vineri, pe zone. Mai mult, dacă înainte, celor care erau prinși că abandonează gunoaie pe teritoriul nostru nu le păsa de sancțiunile ce nu depășeau valoarea de 250 lei, acum, am mărit cuantumul amenzilor la 20.000 lei. În plus, cei prinși sunt reținuți până când vine Garda de Mediu să le ridice mașina folosită să aducă gunoaiele. Ne-am mobilizat să scăpăm comuna de gunoaie, este un efort financiar, dar este foarte important pentru comună. Avem camere de supraveghere pentru a-i prinde pe făptași, am făcut patrule, toate societățile comerciale de pe raza comunei sunt monitorizate. Sunt curățate șanțurile și canalele, avem echipe care se ocupă de toaletarea spațiilor verzi, iar astfel, putem spune că în acest moment, comuna Găneasa și-a schimbat imaginea în bine. Are un aspect din ce în ce mai îngrijit”, spune primarul.

Până la sfârșitul anului va fi înființată societatea de gospodărire comunală

Pentru că a fi gospodar înseamnă a avea la dispoziție și uneltele necesare, primarul Marian Burcea a luat în calcul înființarea unei societăți de gospodărire comunală. ”Am inclus acest proiect și în bugetul comunei, dar am discutat și cu CJI, în privința înființării societății de gospodărire comunală prin care să putem achiziționa într-o primă fază vidanje, să nu mai apelăm la diferiți agenți comerciali. Vrem să asigurăm cetățenii că prin aceste demersuri de înființare a acestei societăți vom lupta pentru a menține  comuna cu o imagine bună, să rămână curată și să oferim servicii cât mai puțin costisitoare și de calitate. Este foarte necesară o astfel de societate pentru că în acest mod pot fi gospodărite mai ușor și eficient treburile comunei. În plus, costurile sunt mai mici pentru diferite servicii. Prioritar este serviciul de vidanjare, ulterior ne gândim să ne ocupăm și de salubrizare, cât și de administrarea instituțiilor noastre, inclusiv de școli. Sunt servicii la care s-a dovedit că externalizarea nu este eficientă și era mai costisitoare”, a spus Marian Burcea. Edilul a semnalat și faptul că înființarea acestei societăți va însemna noi locuri de muncă, la care cetățenii comunei vor avea prioritate. 

Soluții pentru extinderea rețelei de gaze

O altă luptă grea pe care trebuie să o poarte administrația comunei Găneasa privește extinderea rețelei de gaze. Deși conductele de gaze sunt, practic, peste tot în zonă, Distrigaz se pare că nu este interesat să investească pentru extinderea rețelelor, deoarece consumatorii casnici sunt dispersați pe o suprafață destul de mare.

În prezent, satul Cozieni este singurul care beneficiază de gaze în totalitate. În Găneasa, gaze au doar cetățenii de pe strada principală. În Șindrilița și Piteasca nu sunt gaze deloc. ”Ne-am propus să extindem rețeaua de gaze și pe străzile secundare din Găneasa și să aducem rețeaua până în Șindrilița, ceea ce ar însemna circa 4 km. La fel, trebuie extinsă rețeaua la ieșirea din Găneasa, spre Moara Domnească. Necesarul ar fi de peste 20 de km de rețea. În bugetul de anul acesta au fost alocați bani pentru a extinde rețeaua până în Șindrilița, urmând ca anul viitor să facem extinderi și în interiorul satelor. Am cerut și ajutorul CJI pentru că suntem în tratative cu societatea de distribuție Distrigaz, care ne-a solicitat să strângem cel puțin 30 de cereri de la cetățeni. Noi am făcut acest lucru, pentru a îndeplini formalitățile cerute de distribuitor, dar, în egală măsură, știm că prin noile reglementări, distribuitorii sunt obligați să aducă gazele până la poarta cetățeanului gratuit. Probabil că Distrigaz nu consideră rentabilă o asemenea investiție, dacă consumatorii sunt dispersați. Comuna Găneasa are aproximativ 5.250 cetățeni, dintre care 3.200 ar mai avea nevoie de gaze. Distrigaz ar trebui să țină cont însă că zona ar putea deveni un paradis al investitorilor având în vedere și accesul facil. Avem deja investitori care ne tot întreabă când aducem gaze, dar sunt foarte mulți interesați, care încă nu vin din același motiv. Pentru investitori și dezvoltarea zonei industriale este o prioritate. În plus, avem probleme cu mulți cetățeni care se plâng că sunt conducte de gaze peste tot pe terenurile lor, dar ei nu au acces la acestea”, explică edilul.

Marian Burcea este de părere că extinderea rețelei de gaze ar trebuie privită ca un interes reciproc avantajos. Este greu pentru comună să susțină un astfel de proiect, dar și pentru cei de la Distrigaz, care poate că nu consideră rentabilă o investiție la un număr mic sau dispersat de consumatori. Totuși chiar dacă miza nu o reprezintă consumul din partea consumatorului casnic, implementarea acestui proiect ar atrage investitorii și facturi semnificative către consumatori industriali. 

Iluminatul stradal, realizat în proporție de 98%

În privința iluminatului stradal, Marian Burcea ne-a declarat că Găneasa stă foarte bine, fiind printre primele comune ilfovene care au introdus rețeaua cu LED-uri. Toate străzile au iluminat public, s-au făcut extinderi în zonele noi, iar cele câteva porțiuni de străzi unde nu există încă lămpi se află în zonele în care s-au construit case noi. ”Mai avem două străzi care vor fi rezolvate în cel mult o lună, respectiv str. Câmpului și str. Stadionului. Acolo sunt necesare extinderi generate de noile construcții”, a precizat primarul. 

Reabilitarea drumurilor rămâne de actualitate 

Deși străzile comunei sunt asfaltate, există unele care au nevoie de reabilitare majoră. Marian Burcea ne-a spus că luna viitoare va fi semnat un nou contract de reabilitare a unui număr de șapte străzi care s-au deteriorat. Acestea trebuie decopertate și reasfaltate. Edilul a discutat și cu CJI care este dispus să sprijine comuna în acest sens printr-o asociere. Aceste străzi au o lungime totală de aproximativ 4 km.  Asfaltarea nu s-a făcut încă în Cartierul Nou, unde străzile au doar pietriș, deoarece se construiește și se introduc utilități. Abia după terminarea acelor lucrări este eficientă asfaltarea. Există însă drumuri care mai au nevoie de trotuare, sau trotuare care există, dar mai trebuie puțin finisate, ceea ce primarul spune că se va realiza tot în acest an. Mai puțin DJ care este inclus într-un proiect mai amplu de extindere a liniei de centură. 

300 de terenuri  de case pentru tineri

O veste foarte bună ar trebui să îi bucure pe tinerii cu vârste sub 35 de ani. Primăria a semnat un contract cu o firmă specializată care urmează să realizeze încadrarea în PUG și PUZ a 300 de loturi cu suprafața de 500 de metri pătrați fiecare, care vor fi acordate tinerilor care doresc să își facă case. Zona este delimitată, loturile împărțite, străzile trasate, iar acolo vor putea veni tinerii să își construiască case, cu condiția să aibă domiciliul în Găneasa, să toarne fundația în primul an și să nu vândă casa mai devreme de 10 ani. Terenul oricum nu se va vinde. ”Terenurile vor avea utilități, sperăm și gaze și practic nu trebuie decât să se construiască pe ele. Există deja numeroase solicitări în acest sens”, spune primarul care a adăugat că dorește să apeleze la o firmă specializată care să realizeze proiecte tip de case pentru ca în zonă să existe o unitate arhitecturală. 

Un alt proiect de suflet este centrul medical din Șindrilița care ar urma să fie amenajat în clădirea vechii grădinițe, cu zonă de radiografie, laborator de analize, medic de familie și o farmacie. ”Dacă va mai fi nevoie să suplimentăm serviciile medicale, vom mai construi o clădire în apropiere. Centrul va fi realizat anul acesta după finalizarea școlii noi și mutarea copiilor din grădiniță”, a precizat Marian Burcea.

Transportul public asigurat pentru cel puțin 10 ani 

Așa cum am mai precizat, pe 14 mai, Primăria comunei Găneasa, cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov, a semnat un contract cu Serviciul de Transport București (STB). Prin urmare, locuitorii comunei Găneasa au asigurată deplasarea cu transportul public pe o perioadă de 10 ani.

Marian Burcea ne-a spus că în comună funcționează trei lini STB care acoperă tot necesarul de transport al cetățenilor permițând accesul facil dinspre și spre București. De curând, au fost amplasate toalete la capetele de linii, iar stațiile sunt marcate corespunzător pentru a avea o identitate unică și modernă. 

Biserică nouă la Cozieni

Pentru că și mulțumi­rea spirituală trebuie  prioritizată în orice comunitate, în Găneasa primăria s-a preocupat de realizarea unui Monument al Eroilor, în centru, la inițiativa Bisericii. Acest monument a fost practic inaugurat chiar pe 10 iunie, prin depunerea coroanelor de flori cu ocazia Zilei Eroilor.

În satul Cozieni, se va face o biserică nouă. ”Este singurul sat al comunei unde nu există biserică. Comunitatea a primit un teren ca donație, iar cu ajutorul primăriei și contribuțiile enoriașilor ne propunem să construim o biserică, deoarece credem că este foarte important ca și cetățenii acestui sat să aibă biserica lor”, ne-a declarat primarul.

La Șindrilița este în curs de realizare un proiect de împrejmuire a cimitirului, unde primăria s-a preocupat și de realizarea iluminatului public. ”Este o zonă unde trebuie făcută o extindere a iluminatului. Este o lucrare necesară, ca și împrejmuirea, deoarece, din păcate, în trecut, ne-am confruntat cu situații neplăcute provocate de profanatorii de morminte”, a menționat primarul.

Marian Burcea și-a exprimat încrederea că odată cu alegerea noului primar toate proiectele începute vor putea fi finalizate fără probleme și, în plus, vor putea fi demarate noi investiții importante pentru comunitate. ”Sper că noul primar va continua proiectele la care lucrăm în prezent și vom putea merge mai departe împreună, în interesul dezvoltării comunității noastre”, a spus Marian Burcea.