Ziua școlii care se sărbătorește în mai multe localităţi ilfovene pe 21 mai ne oferă prilejul ca, răspândiţi în mai multe echipe, să vă oferim imagini și informaţii din localităţile unde a fost posibilă această zi festivă. Nu, sărbătoarea nu este prilej de chiul de la ore, ci este, și în viziunea Jurnalului de Ilfov, un moment prielnic de a atrage atenţia asupra importanţei școlii în viaţa fiecăruia dintre noi. Sărbătorirea școlii este la fel ca aniversarea zilei de naștere a unui elev, profesor sau părinte. Se celebrează școala ca și clădire, dar și « școala » ca termen generic în strânsă legătură cu verbul « a învăţa ».
A 4-a sărbătorire a « Zilei Școlii » la Școala gimnazială nr. 4 Buftea a fost marcată de două momente artistice prezentate de elevii școlii, un dans ţigănesc pe muzica interpretată de fosta formaţie Damian Brothers și un moment de dans flamenco. Director timp de 32 de ani, domnul Deca a fost onorat cu o diplomă, la fel ca și inspectorul Titel Iordache. Domnul Deca a avut amabilitatea să-mi povestească faptul că actuala școală nr. 4 din cartierul cu populaţie preponderent romă din Buftea este, de fapt, un fost conac al moșierului Oteteleșeanu iar în parcul din faţa școlii, Oteteleșenii au adus chiar din Japonia doi salcâmi japonezi care, datorită mirosului emanat de frunze și flori, alungă tânţarii, cu toate că școala este lângă un lac. Domnul Deca își amintește de o vizită a doamnei Oteteleșeanu care s-a bucurat că fostul conac a devenit școală. Tânăr fiind, domnul Deca juca fotbal chiar acolo la școală și a vorbit cu fosta boieroaică. Desigur, spune domnul Deca, înainte a fost IAS iar unul dintre foștii directori ai școlii, Aurel Popescu, a transformat clădirea în școală în 1968. În 1991 clădirea a luat foc însă pe 8 ianuarie 1995 cursurile s-au reluat după renovare.
A 7-a aniversare a Şcolii 3 din Buftea
Școala nr. 3 din cartierul Flămânzeni este legată de numele prinţului locului, Barbu Știrbey care în 1927 poruncește să se ridice o școală, devenită acum clădirea B care adăpostește o sală de sport și grădiniţa cu două grupe. Clădirea A, principală, a fost ridicată în 1964, dar a fost reconsolidată și mansardată în 2007. Acordarea diplomelor de merit ne-a prilejuit ocazia de a face cunoștinţă cu fosta directoare a școlii, Dorina Dascălu, de a o revedea pe distinsa directoare Aretinica Rudeanu și de a ne bucura alături de inspectorul Anișoara Ciobanu. Acum director al școlii, doamna Rudeanu și-a amintit cu emoţie că la școala 3 a început să urmeze școala și că doamna Dascălu i-a fost învăţătoarea care i-a pus atât de bine creionul în mână. Programul artistic al sărbătorii de la școala 3 a fost foarte dens și a fost deschis de micuţii de la grădiniţă și terminat de elevii clasei a VII-a care o au dirigintă pe directorul adjunct Doiniţa Marin, presărat de cântecelele clasei a I-a, de momentele teatrale oferite de elevii claselor a V-a și a VI-a.
Spectacol ca la Ateneu
Și primarul Gheorghe Pistol a onorat invitaţia, a fost onorat cu o diplomă și, în cuvântul său a anunţat aprobarea burselor sociale. “A fost ca la Ateneul Român la sărbătorirea școlii voastre, mulţumesc profesorilor și elevilor pentru efortul depus, însă, nu vă ascund că aștept rezultate bune la învăţătură”, a spus primarul orașului Buftea.
Torturi din partea primarului
La ambele școli, finalul festivităţilor din ziua de 21 mai a fost foarte așteptat de copiii care « auziseră » că vor primi tort. Fiecare școală a primit câte un tort imens, deserturi dorite și plătite din plicul personal de salariu al primarului Gheorghe Pistol. Mi-a « suflat » cineva acest amănunt și nici n-avea rost să-l întreb de ce a făcut-o: e tată, iubește școala ca instituţie care l-a format, e milos și sunt sigură că, unii dintre copiii celor două școli nu avuseseră un desert pe masă de la Paști, cel puţin. Nu e totul mereu și mereu « politică ». Nu vreau să închei articolul fără a-i mulţumi doamnei Doina Marin, directorul adjunct care răspunde de școlile 3 și 4 pentru invitaţia lansată la o sărbătoare frumoasă: a școlii.