După îndelungi tergiversări, „lungi prilejuri de vorbe și de ipoteze”, Comisia de cod electoral a adoptat, amendamentele senatorilor la legea votului prin corespondenţă şi a trimis raportul la Senat pentru a fi adoptat în plen. Preşedintele Comisiei, Gabriel Vlase, este convins că, cel mai probabil, legea va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor, miercurea viitoare, și va fi trimisă președintelui Iohannis pentru promulgare.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că PNL susţine proiectul depus de AEP şi nu depune niciun amendament, deoarece acesta conţine 90% din propunerile liberalilor. „Ne dorim o dezbatere rapidă, pentru că suntem condiţionaţi de elementul timp, trebuie adoptat votul până la începutul lui noiembrie”, a declarat Ionuţ Stroe. Purtătorul de cuvânt al PNL a mai spus că rămâne de văzut dacă PSD va susţine proiectul şi la dezbaterile din plen.
Doar amendamente de natură tehnică
Proiectul legii votului prin corespondenţă a rămas aproape în forma elaborată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), fiind adoptate unele amendamente de natură tehnică. Astfel, parlamentarii din comisie au stabilit ca plicurile cu votul prin corespondenţă să fie deschise după ora 21.00, când se închid urnele şi nu între orele 7.00 şi 21.00, cum a fost iniţial. De asemenea, proiectul elaborat de AEP prevede că alegătorii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care doresc să‑şi exercite dreptul de vot prin corespondenţă la alegerile parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare, se pot înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru acest tip de vot. Înscrierea în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă este valabilă numai pentru scrutinul pentru care s-a solicitat înscrierea. În acest caz, alegătorul care a confirmat primirea documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin corespondenţă nu îşi poate exercita dreptul de vot la acel scrutin, în cadrul secţiei de votare.
Nu se poate vota în locul altui alegător
De asemenea, se stipulează că „exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă în numele sau în locul altui alegător este interzisă”. Perioadele de înscriere în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă sunt următoarele: la alegerile parlamentare la termen şi prezidenţiale – între 1 martie şi 30 iunie din anul în care au loc alegeri; la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European – între data de 30 noiembrie a anului anterior anului în care are loc scrutinul şi data de 1 februarie a anului în care au loc alegerile pentru PE.