Sistemul uninominal a trecut și de votul Camerei Deputaților, susținut de Victor Ponta şi Crin Antonescu. Potri­vit proiectului de lege, candidaţii care întrunesc cel mai mare număr de voturi într-un colegiu devin parlamentari. Alegerile se desfăşoară ­într-un singur tur de scrutin. În forma votată de comisia juridică, noua lege pre-vede şi elimina­rea pragului electo­ral. A fost introdus şi un amendament potrivit căruia minorităţile primesc un loc în Parlament dacă depăşesc 7% din populaţia unui judeţ.
Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, astăzi, că grupul său va vota Legea alegerilor parlamentare, în ciuda faptului că sistemul trebuie regândit, iar ideea uninominalului va dispărea total. „De data asta o să votăm proiectul ăsta, pentru că e foarte bine să ducem lucrurile până la ultima lor conse-cinţă, ca după aceea să înţelegem că poate ar trebui să regândim sistemul, să căutăm o cale echilibrată în care puterile din stat să se poată amenda real unele pe cele-lalte, în care partidele să devină instituţii puternice. Aşa că vom vota, vom ajunge şi la ultima consecinţă, şi cu asta cred că ideea de uninominal va dispărea o dată pen-tru totdeauna”, a spus Pambuccian.
Câștigătorul ia tot
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că sistemul de vot propus în proiectul de lege iniţiat de liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu „va distruge sistemul politic şi cel electoral”, precizând că UDMR se va abţine la vot.
„Să schimbi un sistem electoral cu 5-6 luni înainte de alegeri este o greşeală, care se va întoarce ca un bumerang împotriva celor care adoptă acest sistem”, a spus liderul UDMR, în cadrul dezbaterilor generale pe acest proiect de lege al USL şi a arătat că, prin sistemul de vot propus, sute şi chiar milioane de cetăţeni vor rămâne fără reprezentare politică în România.
Discursul lui Antones­cu a fost întrerupt de scandările anti-uninominal ale reprezentanţilor ONG-urilor prezenţi la şedinţa Camerei. Aceştia au afişat bannere pe care scrie „USL pontează, votul tău nu mai contează!” şi „Democraţie, pleacă acum!”.
Partidele mici sunt ­dezavantajate
Comisia juridică a respins amendamentul PDL privind reducerea numărului de parlamentari la 300. La dezbaterile generale liderul PDL Mircea Toader a precizat că PDL nu susţine acest proiect pentru că nu respectă voinţa populaţiei de reducere a numărului de parlamentari şi reprezintă „o modalitate în care se forţează ca un partid să fie avantajat”.
Chiar și președintele PNL, Crin Antonescu sus­ținătorul fervent al acestei legi a recunoscut că există riscul ca dintr-un colegiu să fie ales un candidat care a întrunit doar 18% din voturi. „Ştim toţi că toate sistemele electorale au avantaje, dezavantaje, fiecare prezintă oportunităţi şi riscuri”, a spus Antonescu.
Noua lege electorală va crea un Parlament puternic polarizat