Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu îi place situaţia politică actuală, însă sunt realităţi ireversibile, cum ar fi independenţa Justiţiei față de partide.
„Aş vrea să clarific un lucru, să nu credeţi cumva că mie îmi place situaţia politică actuală. Să nu vă gândiţi la asta”, a spus Băsescu, întrebat despre schimbarea Gu-vernului Ungureanu cu cel al lui Victor Ponta. „Eu cred că sunt şi lucruri ireversibile în România, spre exemplu libertatea pe care a început-o să o simtă Justiţia, pentru că am protejat-o de orice fel de ingerinţă. Sunt lucruri care nu mai pot fi date înapoi. Nu mai poţi să dai ­ceea ce românii au învăţat că se poate, nu mai poţi să îi spui românului astăzi că nu are dreptul la Justiţie, că las’ că în Justiţie spunem noi ce să facem, noi partidul. Nu mai poţi să pui instituţii în subordinea partidului, un lucru extrem de important. Va fi imposibil să mai pui azi Parchetele la dispoziţia partidelor. Vă aduceţi aminte de şedinţele de la PSD unde domnul Năstase spunea cum să îl ancheteze, să îl aresteze pe Băsescu, erau stenogramele acelea… Nu se mai poate azi, Înalta ­Curte de Casaţie nu mai poate fi pusă la dispoziţia partidului care guver-nează, iar dacă vor încerca, cei care sunt acum până la alegeri la putere, vor constata că nu se mai poate. Deci părerea mea este că, indiferent cine ar veni la putere, lucrurile nu mai pot fi date înapoi. Singura deosebire poate fi dacă merg mai repede sau mai puţin repede, dar merg în direcţia bună. Aceasta este convingerea mea ca om care ştie dedesubturile statului român şi intimitatea lui”, a susţinut preşedintele Băsescu.
De asemenea, întrebat de ce a acceptat ca în noul guvern să fie miniştri care „nu sunt tocmai buni”, preşedintele a răspuns râzând că nici miniştrii precedenţi nu au fost mai buni. „Nici ăilalţi nu au fost mult mai buni. Ştiţi, trebuie să fim cinstiţi”, a comentat preşedintele.