Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2014, orice persoană „cu domiciliul într-un stat membru UE”, sau cetățean al Uniunii Europene, va putea cumpăra din România teren arabil în extravilan, în limita a 100 ha, conform unui nou proiect de act normativ.
Proiectul de lege prevede și ordinea de preempțiune la cumpărare: co-proprietari, vecini, arendași, persoane tinere din localitate și statul român. De asemena, sunt stipulate și câteva condiții care să ofere garanția că terenurile arabile rămân cu destinație agricolă și nu și-o schimbă „pentru o perioadă de 10 ani”. Totodată, persoanele străine care au cumpărat, deja, terenuri în România, prin intermediul societăților comerciale, nu vor putea trece terenurile în cauză pe persoană fizică, într-o suprafață mai mare de 100 ha.
„Eu cred că este rolul statului să intervină și să ofere o lege absolut corectă, una care să nu favorizeze cetățenii străini, cu o forță mai mare de cumpărare, cu o putere mai mare de cumpărare în fața cetățenilor români, cu o putere ceva mai mică de cumpărare, egalizând în felul acesta șansele pentru ca fiecare fermier să aibă acces la teren și la activitatea agricolă”, a spus Constantin, referindu-se la temerile care au existat pe tema diferenței puterii de cumpărare dintre fermierii români și cei străini. Legea ar putea intra săptămâna viitoare în discuții la Guvern, după ce toți reprezentații fermierilor vor fi consultați.
Cinci preemptori la cumpărarea terenului
„(…) Dreptul de preempțiune va avea în vedere, în primul rând, co-proprietarii, persoane fizice, ai terenurilor respective, în al doilea rând, vecinii, persoane fizice, în al treilea rând arendașii, persoane fizice, în al patrulea rând persoanele fizice cu vârstă de până la 40 de ani, care desfășoară activități agricole pe raza adminstrativ-teritorială a localității unde este situat terenul respectiv și, nu în ultimul rând, statul român, printr-o agenție sau printr-un for de intervenție pe această problemă. Sigur, dacă niciunul dintre aceștia nu-și exercită dreptul de preempțiune, terenul respectiv poate fi achiziționat de orice fel de persoană fizică”, a declarat, în această privință, Daniel Constantin. Ministrul Agriculturii consideră că acest mecanism complex al preempțiunii ar putea descuraja potențialii vânători de terenuri pentru speculă.
Cunoștințele de specialitate, un avantaj
Pentru a combate eventualul aflux de persoane fizice străine care vor să cumpere teren arabil în extravilan, proiectul conține prevederi legate de nivelul de cunoștințe în agricultură și de pericolul schimbării destinației agricole. Vor putea cumpăra teren doar cei care fac dovada că au asemenea cunoștințe sau că au desfășurat activități agricole timp de cel puțin cinci ani. Noul act normativ mai prevede că, la 10 km de la granița României, nu se pot înstrăina terenuri decât cu avizul MApN. De asemenea, terenurile agricole care sunt în extravilan și care au zone cu patrimoniu arheologic se pot înstrăina numai cu avizul Ministerului Culturii ș.a.m.d. Mai mult, terenurile agricole situate în extravilan, care au stat la baza constituirii unor organizații de udători, pot fi înstrăinate cu avizul asociațiilor respective sau a Ligii Utilizatorilor la nivel național.