Cu ocazia unei întâlniri a Asociaţiei Comunelor din România, Liviu Dragnea a afirmat că dacă primarii acceptă să colecteze taxele agricole, fac, de fapt, un serviciu cetăţenilor care nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze pe distanţe mari până la administraţiile financiare ale reşedinţelor de judeţ.

„În ceea ce priveşte propunerea ca oamenii să poată să îşi achite impozitul agricol la Primărie… eu nu am înţeles supărarea. Că nu se face un serviciu pentru Guvern. Primăria, ca instituţie, face un serviciu pentru cetăţeni, în sensul că nu trimitem primarul să-l facem perceptor prin sat, ci se crează posibilitatea cetăţeanului din comună să vină la Primărie, dacă Primăria face protocol cu ANAF-ul. Eu nu ştiu dacă oamenii vor fi foarte mulţumiţi când vor trebui să se ducă la reşedinţa de judeţ pentru că Primăria nu vrea să ofere acest serviciu, dar s-a trecut în lege opţional”, a explicat viceprim-ministrul.

Dragnea a făcut aces­te afirmații în urma ne­mulțumirilor exprimate de mai mulţi edili ai oraşelor, în care s-au desființat administrațiile financiare, care sunt puşi în situaţia să colecteze contribuţiile la stat ale agricultorilor, situaţie pe care au considerat-o „un abuz grosolan”. Primarii în cauză reclamă că resursa umană este insuficientă şi că primăriile vor fi asaltate de plătitori.

Potrivit Guvernului, agricultorii vor putea plăti impozitele la primăria de care aparţin, dacă în localitate nu există o unitate a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), astfel încât să nu se deplaseze pe distanţe mari, până la reşedinţa de judeţ.

Conform ANAF, în luna august, la nivelul ţării, au fost identificate 168.015 persoane fizice care au obţinut venituri din activităţi agricole în anul 2013, dar se presupune că numărul acestora este, de fapt, 600 de mii.