Senatul l-a propus pe avocatul Lucian Bolcaș pentru funcția de judecător din cadrul Curții Constituționale din România. Numirea a iscat numeroase reacții de dezaprobare din partea președintelui Băsescu și a unor oameni politici.

Lucian Bolcaș, 71 de ani, a fost unul din liderii Partidului România Mare până în martie 2010, când a fost exclus din PRM, pentru că ar fi trădat interesele partidului. În septembrie, același an, a devenit membru PSD. În calitate de avocat, l-a apărat pe Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calității” și a criticat decizia ÎCCJ. Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, îl cataloghează ca un militant activ împotriva instituțiilor statului de drept. Președintele Traian Băsescu a anunțat că nu va participa la depunerea jurământului lui Lucian Bolcaș și că ceremonia, în niciun caz, nu va avea loc la Palatul Cotroceni. „Mi se pare inadmisibil să numeşti în Curtea Constituţională un om cu mentalitatea şi gândirea lui Lucian Bolcaş. Oricât s-ar supăra pe mine, nu pot să uit dispreţul pe care îl are pentru statul de drept şi l-a manifestat anul trecut, în vară, fără rezerve, dar şi de-a lungul întregii cariere politice şi are şi probleme de antisemitism demonstrate”, a spus Băsescu.

Printre susținătorii lui Bolcaș se numără și președintele Senatului, Crin Antonescu, care a afirmat că acesta este „o personalitate cunoscută și recunoscută în lumea juridică”.

La rândul său, Lucian Bolcaș a declarat că a fost propus de PSD și că, evident, va accepta, considerând această propunere o mare onoare pentru el.