Campanie de prevenire a violenţei domestice, desfășurată de IPJ Ilfov
Motto: „Din suferinţă se nasc cele mai puternice suflete. Cele mai mari caractere sunt pline de cicatrice.” (Khalil Gibran – poet american de origine libaneză)
Violenţa domestică. Un subiect tabu pentru mulţi dintre noi. Pentru alţii – ceva firesc. Bătaia este ruptă din Rai, nu-i aşa? De fapt, două cuvinte seci şi dure, ca doi pumni aplicaţi în plină figură. Un fenomen ruşinos pentru civilizaţia modernă, cu care societatea românească se confruntă şi în ziua de azi. O mentalitate împământenită de veacuri, greu de eradicat. O problemă care generează suferinţe cumplite, cu repercusiuni uneori iremediabile, pentru cei care îi cad victime.
Nu există pe lume cuvinte care să descrie suferinţa cumplită a femeilor şi copiilor care au parte de astfel de „tratamente” din partea unor monştri cu chip de om. Din păcate, eforturile depuse de societate, de autorităţi, de societatea civilă sunt departe de a face faţă amplorii fenomenului, răspândit la toate nivelurile societăţii. Totuşi, aceste eforturi nu sunt de neglijat. Ele trebuie încurajate şi sprijinite de fiecare dintre noi, care putem deveni voluntari într‑o misiune nobilă.
O astfel de misiune şi‑au asumat-o şi poliţiştii ilfoveni. Pentru că, poate unii dintre dvs. nu ştiaţi, violenţa domestică este o infracţiune prevăzută în Codul Penal, la art. 199.
Un parteneriat benefic
„Lumea ca Lumea” este o asociaţie înfiinţată în anul 2014, al cărei scop este sprijinirea femeilor victime ale violenţei domestice. La sediul acestei asociaţii, i-am întâlnit pe reprezentanţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, din cadrul IPJ – inspector principal Alina Gavrilă, subinspector Florin Apostol şi agent Roxana Vasile – purtător de cuvânt al IPJ. Această întâlnire a avut loc în cadrul colaborării permanente a poliţiştilor ilfoveni cu organizaţiile implicate în sprijinirea şi consilierea victimelor violenţei domestice. „Noi punem accent pe dezvoltarea parteneriatului instituţional dintre Poliţia Ilfov şi ONG-urile care se ocupă de această problemă. De aceea, ne propunem să generăm o mai mare implicare a poliţiştilor în sprijinirea victimelor, prin punerea la dispoziţia acestora a unor ghiduri cu privire la modul în care să acţioneze în cazul în care se află în asemenea situaţii. Noi am transmis o informare cu paşii de urmat de către victime, în cazurile de violenţă domestică, către toate subunităţile noastre de poliţie, de pe întreg teritoriul. Aceste informări au anexate şi date de contact ale organizaţiilor care oferă servicii sociale de urgenţă, cu care suntem în parteneriat”, ne-a spus insp. pr. Alina Gavrilă.
O mentalitate generatoare de suferinţă şi tragedii
Natalia Nichita este managerul Asociaţiei „Lumea ca Lumea”. Ea ne-a vorbit despre cauzele şi motivele care generează acest fenomen. „Problema principală este cea a mentalităţii! Şi, din constatările noastre, nu ţine de nivelul intelectual, cel de instruire, sau de clasă socială. Degeaba clamăm egalitatea dintre bărbaţi şi femei. În mentalitatea colectivă femeia trebuie să fie casnică. Locul ei este la cratiţă! Nu are voie să vorbească în faţa soţului. Însăşi religia spune asta. La cununie, preotul spune că bărbatul este cap femeii, iar aceasta nu trebuie să iasă din cuvântul său. Ştiţi, românul are o zicală: Femeia nebătută este ca şi casa nemăturată! Ori, este evident, nu putem să acceptăm aşa ceva. Fiecare om are dreptul la demnitate. Şi vă pot spune că toate femeile care ne-au cerut ajutorul, se simţeau neputincioase, din acest punct de vedere. Centrul nostru din Ilfov poate găzdui 4 mămici şi 12 copii. Noi ne-am propus aici o altfel de abordare. Nu ne mărginim doar la găzduire, la hrană şi consiliere psihologică şi juridică, ci ne propunem să obţinem integrarea socială a acestor femei, astfel încât ele să poată sta, cum se zice, pe propriile picioare”, ne-a povestit Natalia Nichita.
Andreea – o învingătoare
Andreea este o tânără de 23 de ani, frumoasă şi deşteptă, dintr-o comună dâmboviţeană. S-a căsătorit acum trei ani şi are o fetiţă, zglobie şi isteaţă, de doi ani şi jumătate. Dar, în ciuda vârstei ei fragede, Andreea a trecut printr-un calvar de nedescris, pe care acum şi-l doreşte uitat. Soţul său a supus-o unor violenţe fizice şi psihice greu de descris. Aflată în pericol de a-şi pierde integritatea fizică, demnitatea şi personalitatea, ea s-a hotărât să-şi ia soarta, a sa şi a copilului său, în propriile mâini. Înfricoşată, terorizată de cel care se dovedise a fi un neom cu ea şi fetiţa lor, a plecat de-acasă împreună cu copilul, şi a căutat ajutor la Asociaţia „Lumea ca Lumea”. Iată, cum ne-a descris ea cumplitele chinuri la care a fost supusă: „Înainte de a lua această decizie, mi-a fost foarte frică. Mi‑era teamă că‑mi voi pierde copilul”, povesteşte Andreea, cu vocea înecată de lacrimi. „Dar am luat legătura cu această asociaţie şi am primit asigurări că lucrurile nu stau chiar aşa cum gândim noi, femeile, care trecem prin aceste încercări şi că frica ne împiedică să ne luăm soarta în propriile mâini. Aici am găsit tot sprijinul de care aveam nevoie şi, încet, încet, mi-am revenit, psihic, în primul rând. Am luat‑o uşor, de jos, cu tot ceea ce presupune căutarea unei locuinţe şi a unui loc de muncă. Am închiriat un apartament, am reuşit să‑mi duc fetiţa la o creşă şi să mă angajez casieră. Am spus astfel stop chinurilor de până atunci. Acum pot merge mai departe, să divorţez, pentru că eu consider că sunt suficient de puternică să merg mai departe singură”, ne-a spus Andreea.
Călcată în picioare de soţ
„Violenţa şi abuzurile s-au manifestat chiar de la începutul căsniciei. Din prima lună. Chiar şi în timpul sarcinii. Atunci am mai avut o tentativă de a-l părăsi. La patru luni de la naşterea copilului a început cu poveşti, că se va schimba, iar eu l-am crezut şi i-am mai acordat o şansă. Dar, am ajuns mai rău. Mă bătea crunt. Pur şi simplu mă „juca” în picioare! Totul, de faţă cu copilul! Se enerva pentru că nu avea de muncă, iar eu îl îndemnam să-şi găsească un serviciu. Considera că am tupeu, că sunt obraznică spunându-i asta. Nici pe mine nu mă lăsa să mă angajez. Considera că femeia trebuie să stea la cratiţă, acasă, şi să se ocupe de creşterea copilului. Aşadar, bătăile şi certurile porneau de la faptul că eu aveam curajul să-i spun anumite lucruri. La asta mai contribuia şi băutura. Acum, de când sunt aici, am avut parte doar de lucruri bune. Am moralul mai ridicat şi nu-mi mai este frică. Mă simt pregătită să iau în piept viaţa”, ne-a spus, încrezătoare, Andreea.
Sfaturi de la poliţiști, dacă sunteţi victimă a violenţei domestice:
depuneţi o sesizare scrisă la subunitatea de poliţie pe raza căreia domiciliaţi; solicitaţi de la poliţist cererea pentru emiterea ordinului de protecţie; depuneţi această cerere la judecătoria de care aparţineţi, însoţite de probe: sesizare la poliţie, certificat medico-legal, nume martori, înscrisuri și înregistrări; cereţi sprijin ONG-urilor care oferă servicii sau adăposturi, ori la DGASPC Ilfov; după emiterea și punerea în aplicare a ordinului de protecţie, sesizaţi la 112 orice încălcare a acestuia; nerespectarea acestui ordin se sancţionează cu închisoare de la 1 lună la 1 an; împăcarea înlătură răspunderea penală.
Sprijiniţi Asociaţia „Lumea ca Lumea”!
Cei care doresc să susţină activitatea acestei asociaţii o pot face donând 2% din impozitul pe venit, în contul acesteia (informaţii pe site-ul www.lumeacalumea.ro) sau în contul deschis la BRD Cluj – RO 12 BRDE 130S V990 9789 1300.