Principalul suspect pentru intoxicaţia elevilor – eliminat

La Tâncăbeşti,

Atenţie! La momentul când citiţi aceste rânduri, lucrurile se menţin tot neclare. Asta pentru că rămân încă neexplicate cauzele reale, direct răspunzătoare de intoxicarea elevilor şi cadrelor didactice cu monoxid de carbon. Gaz ucigător. Catastrofa a fost la un pas. Din fericire, nu s-a întâmplat niciun caz fatal. Acum, toată lumea e teafără. Dar, ce s-a petrecut, de fapt? Ce anume a provocat tragedia? Nu se ştie. Nu există răspunsuri competente şi legale. Iar ceaţa presupunerilor e abundentă. Deocamdată. Adică până la definitivarea expertizelor tehnice ale vechilor centrale termice, acum demontate. Şi înlocuite cu un echipament nou, performant, de ultimă generaţie tehnologică. În plus, la fiecare etaj al clădirii, au fost montaţi senzori pentru detectarea monoxidului de carbon şi de avertizare, în caz de pericol.  Care să elimine riscul întâmplării unui incident asemănător.

Până la concluziile unui răspuns dat de experţi, cursurile celor 120 de elevi ai şcolii au fost reluate, în dimineaţa zilei de luni, 2 martie, la ora 8. Condiţiile sunt de siguranţă maximă. Specialiştii au verificat şi semnat că noua centrală funcţionează la parametri optimi şi nu există nicio primejdie pentru copii şi profesori.   

Evenimentele, pe scurt

Ediţia trecută a ziarul nostru a publicat, pe larg, seria tuturor celor întâmplate în dimineaţa nefastă a zilei de 18 februarie. Reluăm câteva dintre ele. La ora 8:54 ISU Bucureşti-Ilfov a primit apelul de urgenţă, dat de profesori, că mai mulţi elevi acuză stări de rău, ameţeli şi leşin. Au anunţat şi primăria Snagov, care administrează şcoala. Clasele au fost evacuate, grabnic.

Primarul Marian Oancea a sosit primul, la faţa locului. Au apărut echipajele SMURD, trei Salvări ale  Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi un elicopter al MAI. Ele au acordat victimelor asistenţa medicală imediată.

19 copii şi două cadre didactice au fost transportaţi la spitalele Grigore Alexandrescu, Elias şi Floreasca. Analizele medicale au arătat prezenţa monoxidului de carbon în sângele pacienţilor. Intervenţiile tuturor au fost grabnice şi salvatoare. Restul detaliilor le aflaţi în numărul trecut al publicaţiei noastre. Sau pe pagina noastră de internet www.jurnaluldeilfov.ro. 

Examinărea stării “la zi” şi măsuri rapide

Gravitatea incidentului n-a fost trecută cu vederea. Presa a inclus subiectul în grupajele informative. Oficialităţile locale şi ale judeţului au trecut grabnic la evaluarea situaţiei. S-au făcut cercetări amăunţite ale sistemului de încălzire. Măsuri? Imediate şi asistate de specialişti. Şcoala din Tâncăbeşti a fost închisă. Elevii au intrat în vacanţă forţată. Centralele termice au fost demontate. Au fost trimise la expertizare. Cu atât mai mult cu cât, părinţi ai copiilor victime au depus, la poliţie, plângeri penale pentru elucidarea faptelor. 

La patru zile de la incident, prefectul judeţului, Daniel Răşică, a convocat o comisie care s-a întrunit la şcoala din comună. Au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice, cu răspunderi în acest caz. Atunci s-a decis achiziţionarea şi montarea unei noi centrale termice, mai costisitoare, dar în acelaşi timp, extrem de performantă, împreună cu seria senzorilor de avertizare. Plus verificarea, “la sânge”, a întregii reţele de încălzire. 

Vineri, 27 februarie, ora 12:00…

…în curtea şcolii, “adunare generală” a tuturor oficialităţilor cu obligaţii profesionale şi îndatoriri morale faţă de ce a trebuit făcut. Toţi au discutat cu sinceritate despre situația, “la zi”, a evenimentelor. Au fost de faţă prefectul judeţului – Daniel Răşică, primarul Snagovului – Marin Oancea, vicele Toma Nichita, alţi reprezentanţi ai Prefecturii, Serviciilor Publice Deconcentrate, ISU Bucureşti-Ilfov, Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspecţiei Muncii, Poliţiei Staţiunii Snagov, SC Gaz Sud SA, Agenţiei de Protecţie a Mediului Bucureşti, Inspectoratului Şcolar Judeţean, cadre didactice ale şcolii, părinţi şi rude ale copiilor.  

Spicuiri din dialogul celor prezenţi

Daniel Răşică: “Echi­­pamentul nou e de ultimă generaţie, ca nivel al tehnologiei actuale. Aici, arderea combustibilului se face în volum închis, etanş, cu sistem de condensare. Ceea ce nu mai permite monoxidului de carbon, sau a altor componente din gazele arse, să iasă în afara instalaţiei, sub nicio formă.  

Chiar dacă vântul bate puternic afară (la viteza de 100 km pe oră, să zicem), este exclusă infiltrarea monoxidului de carbon în exteriorul ei”. 

Adrian Pârlog, bunic: “Dv. cum credeţi că au fost centralele termice, cele vechi? Defecte sau în stare bună de funcţionare?”

Daniel Răşică: “Aici, n-am voie să cred. Asta, în primul rând. E destul de ciudat, dar centralele demontate au fost testate. O dată în noiembrie 2014, conform graficului Ordinului ANRE şi prevederilor ISCIR. Conform metodologiilor legale ele au corespuns tehnic acestor cerinţe”.   

Adrian Pârlog: “Deci motivul principal al prezenţei monoxidului de carbon în încăperi ar fi vântul puternic, de afară, sau alți factori accidentali? Care ar fi impiedicat gazele să iasă în aer liber şi astfel s-ar fi infiltrat în clase?”

Daniel Răşică: Sincer, nu eu pot să răspund, la această întrebare. Ci numai experţii, desemnaţi legal în acest scop”.

Marian Oancea: “Nimeni dintre noi nu se poate antepronunţa. Înaintea concluziei lor. Oricine ar face-o, s-ar hazarda nepermis”. 

Mariana Banu, directorul şcolii Mihai Eminescu, din Ghermăneşti –  de care aparţine Şcoala nr. 1, Tâncăbeşti: “Copiii din clasa a VIII-a de aici au venit pentru examenul de evaluare naţională, la Ghermăneşti. N-a fost niciun absent. (…) Abia acum, la oarece distanţă de necazul petrecut, îmi dau seama cât am fost de susţinuţi, câtă solidaritate şi viteză de reacţie au avut autorităţile, medicii, toţi cei care ne-au ajutat. A fost extraordinar”.

Marian Oancea: “O miză esenţială pentru noi e siguranţa şi sănătatea copiilor noştri. Şcolile, învăţământul, dispensarele medicale sunt priorităţi de la care n-am făcut rabat, niciodată!”