Guvernul a decis, în şedinţa din 22 iulie, să suplimenteze cu 101,9 milioane de lei fondurile care vor fi acordate fermierilor în baza unei scheme de ajutor de stat privind reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). 

În acest fel, fondurile necesare plăţii ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 martie 2020 ajung la o valoare de 629,9 milioane de lei.

Pentru perioada 2015-2020, suma acordată în acest sens are o valoare totală de 3,435 miliarde de lei. 

Suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2020 se asigură în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020 şi se încadrează în valoarea anuală totală a bugetului schemei de ajutor de stat notificată la Comisia Europeană, explică oficialii ministerului.

Fermierii trebuie să semneze fizic cererile de plată

Pentru a beneficia de plățile subvenției APIA pentru anul în curs, fermierii care au depus cerere unică de plată în formatul on-line sunt obligați să semneze fizic cererile de plată. Nesemnarea cererii unice de plată duce la respingerea de la plata subvenției. 

În acest sens, fermierii sunt rugați ca până cel târziu în data de 10 septembrie 2020, să treacă pe la sediile centrelor locale APIA unde sunt arondați pentru a semna cererile depuse.

Accesul în sediile APIA se va face respectând regulile sanitare împotriva COVID-19 (purtarea obligatorie a măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor la intrarea în unitate, păstrarea distanței, prezența unui singur fermier/funcționar pentru evitarea aglomerării etc.)

Fermele de familie și cele medii vor beneficia de o nouă plată

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că fermele medii și de familie vor beneficia de o nouă plată redistributivă. Noua plată ar urma să fie acoperită din sumele rezultate din plafonarea voluntară a subvențiilor acordate fermelor mari. Decizia plafonării și suma de la care să înceapă aceasta va fi lăsată la latitudinea statelor membre UE.

„S-a tranșat și problema plafonării, pentru că pe cei mari știu că-i interesează foarte mult plafonarea legată de plățile directe. Nu o să impună neapărat o plafonare Comisia Europeană, ei, inițial, doreau să fie o plafonare la 100.000 de euro, sigur, după ce se scotea plata salariilor. Nu o să fie plafonare, o să fie o plată redistributivă, între 10 și 20%, o să vedem când facem o simulare, o plată redistributivă ca să consolidăm un pic fermele medii, fermele de familie, după care nu o să fie plafonare”, a precizat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Aproximativ 21 de miliarde de euro va fi bugetul alocat României pentru agricultură, plăți directe fermieri, investiții, pentru perioada 2021-2027.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr. 509