Peste 800 de elevi din județ, cu note de peste 7 la Evaluarea Națională, au ales licee din Capitală sau din alte județe

Oferta educațională din județ este una de calitate, la toate filierele: teoretică, tehnologică, vocațională și învățământ profesional. Tot mai multe licee din Ilfov au încheiat parteneriate cu agenți economici din ce în ce mai implicați în viața școlii, pentru pregătirea în meserie a elevilor, care pot obține, astfel, o certificare pentru piața muncii sau pot fi angajați după ce termină școala. Au fost accesate, de asemenea, proiecte cu finanțare internațională, tot pentru formarea profesională a elevilor, prin mobilitate europeană.

Articol apărut în nr. 361 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

admitere 2

S-a încheiat prima etapă de repartizare computerizată pentru admiterea la liceu, la nivelul județului Ilfov fiind admiși în cele 17 licee de stat (7 teoretice, 8 tehnologice și 2 vocaționale – Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sf. Filofteia”, din Brănești și Liceul cu program sportiv nr. 1, Clinceni), un număr de 801 elevi.

214 dintre aceștia au provenit din alte județe (26,7% și, din păcate, o treime dintre ei au intrat la liceele ilfovene, cu medii sub 5, medii peste 7 având 24% dintre ei). Din Ilfov, au plecat spre Capitală și alte județe, și au fost admiși, 1.195 de elevi (67% din totalul absolvenților ilfoveni care au susținut examenul de Evaluare Națională. 70% dintre aceștia au avut medii de admitere peste 7!). Mai mult, 299 de elevi ilfoveni, dintre cei care NU au optat pentru liceele ilfovene, au plecat în alte județe (în special în București) având medii de admitere între 9 și 10! În schimb, în Ilfov au venit din alte județe doar 3 elevi cu medii de admitere între 9 și 10.

Acesta fiind contextul actualei etape de admitere la liceu, în Ilfov, am remarcat, totuși, un plus, față de anii precedenți. Acesta se referă la mediile de admitere în liceu, care, per total, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, au fost mai bune decât în anii trecuți. Spre exemplu, la Liceul Teoretic “Ioan Petruș”, Otopeni, cele 84 de locuri, cifră de școlarizare pentru anul 2017-2018, au fost ocupate 100%, ultima medie de admitere fiind 7, iar 15 elevi au fost admiși cu note între 9 și 10. La fel, la Liceul Tehnologic “Dumitru Dumitrescu”, Buftea (filiera teoretică), Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu”, Voluntari (filiera teoretică), Liceul Teoretic “Radu Popescu”, Popești – Leordeni (filiera teoretică) și Colegiul Silvic “Theodor Pietraru”, Brănești (clasa de învățământ profesional) – toate locurile au fost ocupate la prima etapă de repartizare computerizată. Procente foarte bune cu privire la numărul locurilor care au fost deja ocupate s-au înregistrat și la Liceul Teoretic “Alexandru Rosetti”, Vidra (83,92%), unde s-au ocupat 47 din cele 56 de locuri, în cele două clase de teoretic, la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu”, Snagov (82,14%), unde s-au ocupat 115 locuri din cele 140 în total cuprinse în cifra de școlarizare 2017-2018 sau la Liceul Teoretic “Traian Lalescu”, Brănești și Liceul Teoretic “Horia Hulubei”, Măgurele, cu procente de ocupare de 78,57% fiecare.

Unde mai sunt locuri neocupate?

Vorbind, așadar, de liceele de stat din Ilfov, pentru următoarea etapă de admitere mai sunt locuri la:

@ Colegiul Silvic ”Theodor Pietraru”, din Brănești (95 locuri),

@ Liceul cu program sportiv nr. 1, Clinceni (7 locuri),

@ Liceul ”Barbu Știrbey” din Buftea (71),

@ Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau”, Brănești (60),

@ Liceul Tehnologic ”Doamna Chiajna” din Roșu – Chiajna (44),

@ Liceul Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu”, Buftea (92),

@ Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu”, Voluntari (27),

@ Liceul Tehnologic ”Pamfil Șeicaru”, Ciorogârla (69),

@ Liceul Tehnologic ”Vintilă Brătianu”, Dragomirești Vale (54),

@ Liceul Teoretic ”Horia Hulubei”, Măgurele (24),

@ Liceul Teoretic ”Alexandru Rosetti, Vidra (9),

@ Liceul Teoretic ”Mihail Kogălniceanu”, Snagov (25),

@ Liceul Teoretic nr. 1 Periș (13),

@ Liceul Teoretic ”Traian Lalescu”, Brănești (12),

@ Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sf. Filofteia”, din Brănești (16 locuri la profil teologic, specializarea – Tehnician pentru tehnici artistice-patrimoniu).

Toate liceele din județ se remarcă în ultima vreme printr-o implicare tot mai serioasă a „firmelor de exercițiu”, programe ce se adresează pregătirii elevilor pentru viitoarea integrare pe piața muncii, cu oportunități de învățare diverse. Apoi, un alt aspect demn de luat în seamă este dat de experiența acumulată de aceste unități liceale în proiectele Erasmus+, care au facilitat, în anii școlari trecuți, dar vor promova și în cei care urmează, schimbul de elevi și cadre didactice între liceele din județ și unități similare din Europa. Acestor două componente li se adaugă aceea privind spațiul educațional ilfovean, care în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare vizibilă. Și, facem, spre exemplu, referire aici, doar la campusul de la Dragomirești, care oferă, singular pentru această zonă, formare pe profil veterinar.

Broșura pentru admitere

Pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Ilfov (http://www.isjilfov.ro/files/fisiere/BROSURA_admitere_liceu_2017_ISJ_Ilfov.pdf) a fost publicată broșura privind admiterea în învățământul licel și profesional în anul școlar 2017-2018, documentul oferindu-vă toate informațiile de care aveți nevoie cu privire la admiterea la liceu, calendarul înscrierii, documentele necesare, oferta educațională a fiecărui liceu în parte etc.