Vești bune pentru viitoarele mămici! O nouă metodă de depistare a sindromului Down în timpul sarcinii, a fost acreditată la nivel internațional. Aceasta este acum disponibilă și în România.  

Gravidele pot afla dacă fătul este sănătos sau suferă de malformații congenitale severe cum ar fi sindromul Down, încă din primele săptămâni de sarcină. Testul combinat Fetal Medicine Foundation – Brahms Kryptor permite viitoarelor mămici să evite să aducă pe lume copiii cu afecțiuni care să-i marcheze iremediabil pe viață. Femeile însărcinate pot afla în primele 12 săptămâni de viață ale fătului dacă acesta prezintă risc crescut de anomalii cromozomiale. 

Astfel, dacă testul indică un risc crescut sau intermediar, ele pot apela din timp, fie la metodele invazive de diagnostic prenatal – biopsie de vilozități coriale (n.r. – recoltarea de la nivelul uterului a unei bucăți mici din placenta fătului și evaluarea ei) sau amniocenteză (n.r. – o analiză prin care se recoltează probă din lichidul amniotic), fie la testarea ADN-ului fetal din sângele maternal.  

“Considerăm că  utilizarea în screeningul gravidei de prim trimestru a unui software ce integrează o ecografie efectuată de un medic acreditat FMF (Fetal Medicine Foundation, London), cu analizele biochimice efectuate pe acest analizor, reprezintă standardul de aur  în screeningul anomaliilor cromozomiale. Are o sensibilitate de peste 90% și acest lucru ar trebui să reprezinte o rutină în urmărirea gravidelor și nu o excepție”, spune dr. Dragoș Albu, șeful departamentului de medicină materno fetală și reproducere umană de la Medlife. Durata medie de viață a unei persoane afectate de sindromul Down este de 33 de ani. Iar costurile medicale, sociale și emoționale implicate în cazul pacienților sunt de-a dreptul o povară pentru orice familie. Din păcate, de multe ori această problemă de sănătate nu poate fi descoperită la timp. De ce? Pentru că nu orice dublu test poate arăta sindromul Down, cu sensibilitate și specificitate maximă. De aceea, este imperios necesar ca femeile însărcinate să  meargă la una dintre clinicile care au disponibilă metoda. 

Vârsta înaintată a părinților crește riscul apariției sindromului la copii 

Ținând cont că, în ultimii ani, tot mulți tineri planifică nașterea copiilor lor la vârste mai înaintate, există un risc tot mai mare să aducă pe lume micuți cu sindromul Down. În acest context, medicii atrag atenția asupra importanței testului. “Având în vedere riscul mare care, din păcate, este prezent în foarte multe cazuri, mai ales prin prisma creșterii vârstei materne, le rugăm pe viitoarele mămici și pe toți părinții să se gândească la viitorul copiiilor și să facă un astfel de test. Vă invităm să vă gândiți la viitorul familiei dumneavoastre și al societății, prin abordarea unei atitudini reponsabile și corecte”, spune dr. Istvan Komporaly, manager Torus Pharma.