Vara este vremea ideală pentru ca piticul tău să se joace cât mai mult în aer liber și să se lase răsfățat de razele soarelui. În acest mod, organismul său sintetizează o cantitate importantă de vitamina D, necesară dezvoltării sănătoase a dinților și oaselor, și implicit, îmbunătățirii sistemului imunitar. Totuși vara există și multe riscuri.
Bălăceala în apa mării sau în bazin, răcorirea la umbra copacilor, jocurile la iarbă verde, plimbările scurte și relaxante în aer liber, sunt extrem de utile pentru organismul copilului. Din nefericire, odată cu beneficiile sezonului estival, vin și neplăcerile. Toxiinfecțiile alimentare, arsurile solare, insolația, deshidratarea și tulburările de tranzit intestinal precum diareea sunt doar câteva dintre problemele care-i pot afecta grav sănătatea în această perioadă. Dar, să le analizăm pe rând și să le găsim cele mai eficiente remedii.
Toxiinfecțiile alimentare
Consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum virusuri, bacterii sau paraziți îi provoacă toxiinfecție alimentară. De regulă, aceasta se manifestă prin diaree, vărsături, febră și deshidratarea organismului. În formele ușoare, simptomele dispar de la sine, cu un regim alimentar. Formele mai grave de boală, în care are amețeli, tulburări de vedere, diaree, grețuri, vărsături, dificultăți la înghițire și la vorbire, paralizii nervoase și musculare, tulburări respiratorii, necesită internarea copilului în spital.
Ce e de făcut?
“Pentru toate aceste afecțiuni, diagnosticul și tratamentul trebuie stabilite de medic, nu de părinți sau familie. Dacă scaunele devin sangvinolente, nu este exclusă posibilitatea dizenteriei sau a unei salmoneloze. Varietatea bolilor face ca și tratamentul lor să fie complex și diferit de la caz la caz. Cele mai multe se vindecă ușor, numai cu un regim dietetic corespunzător și printr-o bună îngrijire igienică. În cazuri mai severe, când suferă o pierdere importantă de lichide prin scaune sau prin vărsături, necesită internarea în spital”, atenționează dr. Octavian Popescu, medic primar pediatru.
Arsurile solare
Copilul are pielea mai subțire și mai predispusă la arsuri solare decât tine. Pentru evitarea acestei probleme de sănătate a pielii copilului, nu-l expune la soare în intervalul 11.00 – 18.00. În plus, la fiecare ieșire din casă, aplică-i o cremă cu factor maxim de protecție solară.
Cum rezolvi?
Dacă în cel mai nefericit caz pielea lui capătă culoarea roșie și-i apar vezicule cu lichid clar, e semn că a suferit arsuri solare. Pune-i comprese reci și aplică-i un unguent hipoalergenic cu efect calmant și regenerant, cum ar fi, cel cu aloe vera.
Insolația
Insolația este inamicul numărul unu al copilului pe timp de vară. Viața lui poate fi amenințată în momentul în care sistemul de termoreglare al organismului său nu mai face față căldurii excesive. El suferă leziuni la nivelul organelor interne, inclusiv la nivelul creierului. Poți să-l ferești de această problemă gravă doar dacă nu-l ții mult în soare.
Cum tratezi?
Du-l imediat într-un loc umbros și răcoros. Pune-i comprese reci ca să-i scadă febra și dă-i să bea cât mai multe lichide, în cantități mici, dar în mod constant – sorbitură cu sorbitură. Apoi masează-i mâinile și picioarele ca să-i asiguri o bună circulație sanguină. Dacă vezi că starea lui se înrăutățește, sună la 112 și cere de urgență ajutorul specialiștilor.
Deshidratarea
În urma insolației sau a toxiinfecției alimentare poate să apară deshidratarea. Când are gura uscată, urina mai închisă la culoare decât în mod obișnuit și cu miros puternic, buzele crăpate, mâinile și picioarele reci și plânge fără lacrimi trebuie să iei în calcul că ar putea avea o deshidratare puternică.
Se vindecă așa:
Dă-i să consume lichide, în special apă plată și cu săruri speciale pentru restabilirea electroliților (găsești în farmacii) și supe sărate dar fără condimente.