Strugurii, fructele cele mai căutate la început de toamnă sunt considerați elixirul tinereŢii. Ei conțin cantități importante de vitamine și săruri minerale care fortifică rezistența organismului la îmbolnăviri în sezonul rece. Compoziția chimică le atribuie numeroase valenŢe terapeutice. Trebuie doar să știi cum să-i prepari ca să le păstrezi substanțele cu efecte benefice asupra sănătății intacte și pe timp de iarnă.

Ce conțin strugurii? 

Vitamina A – este cel mai eficient tratament pentru menținerea acuității vizuale; 

Vitamina K – te ajută să previi și să combați hemoragiile, să-ți ameliorezi simptomele în anumite tipuri de cancer precum și să-ți menții rezistența osoasă; 

Vitamina C – îți scade febra când elti gripat în anotimpul rece, îți  crește rezistența vaselor sanguine, îți protejează creierul și inima de accident cerebral și, respectiv, infarctul miocardic la care poți fi predispus din cauza frigului și a alimentației grele din această perioadă a anului. Vitamina C are și un rol extrem de important în  creșterea imunității la infecții și te ajută să previi astenia de sezon și anemia;

Calciu – îți fortifică oasele și dantura;

Fier – îți va fi de mare ajutor când vei resimți oboseala accentuată și când vei fi stresat, nervos, irascibil;

Potasiu – este vital pentru buna funcționare a creierului.  Potasiul te va ajuta să fii mai atent la activitățile pe care le desfășori și să ai randament mai bun în tot ce faci. Cele mai recente cercetări demonstrează că e și un bun adjuvant în boala Alzheimer;    

Magneziu – te ține departe de osteoporoză crescând rezistența masei osoase, îți asigură men­ținerea ritmului cardiac normal, îți scade tensiunea, te ajut să previi diabetul, îți asigură un somn liniștit și te scapă de durerile de cap. 

Dieta contra pietrelor la rinichi   

Durerile cauzate de litiaza renală le ameliorezi ținând o dietă cu struguri. Consumă un kilogram de struguri în stare proaspătă. Dacă mesteci bine sâmburii vei reuși să-ți menții vasele de sânge sănătoase.  

Regimul pentru eliminarea toxinelor 

Cu aproximativ 30 de minute înaintea mesei, con­sumă struguri cu coajă cu tot. Chiar dacă nu-ți pla­ce coaja între ea și pulpa fructului se găsesc cele mai valoroase substanţe necesare digestiei. Evită de asemenea, să mănânci preparate grele, grăsimi şi prăjeli.

Nu mânca struguri dacă:

ai diabet  reții apa în organism  suferi de hipertensiune arterială gravă  afecțiuni renale severe  colită de fermentație sau diaree cronică.

Reţete pe alese… de la bucătari culese

Sirop din must de struguri

Ingrediente:  1 kg de struguri 

 350 gr zahăr

Mod de preparare:

Spală, scurge și desprinde boabele de pe ciorchini. Stoarce boabele prin mașina de tocat roșii, strecoară zeama printr-un tifon ca să nu rămână sâmburi și pune-o la fiert împreună cu zahărul. Las-o pe foc circa o oră, timp în care amesteci mereu.  Lasă mustul la răcit, apoi pune-l în sticle și închide-le ermetic. În timp mustul capătă consistența unui sirop gros și dulce pe care îl poți servi cu apă minerală.

Dulceață

Ingrediente:

 1 kg boabe mari de struguri albi   3-4 pahare de apă 

 1 kg de zahăr  3 linguri de suc de lămâie  o jumătate de baton de vanilie

Mod de preparare:

Decojește boabele și scoate-le sâmburii după ce le-ai spălat bine sub jet de apă. Apoi ia o bucată de tifon și pune boabele la scurs în el. Umple un vas încăpător cu apa și zahărul și lasă-le la fiert. După primele clocote adaugă o lingură de suc de lămâie. Lasă ingredientele la fiert la foc mic și când clocotele se domolesc adaugă și strugurii. Lasă să mai fiarbă câteva minute și ulterior, pune restul de lămâie. Când va fi bine legată, ia spuma, adaugă batonul de vanilie și lasă dulceața la răcit. Toarn-o în borcane cu capac etanș.

Struguri murați

Ingrediente:

 2 kg de struguri 

 apă  sare  zahăr  oțet  frunze de țelină sau mărar

Mod de preparare:

Prepară o saramură din apă și sare (o cantitate mică de sare), adaugă zahăr și oțet după gust. Pune saramura la fiert iar când a dat în clocot toarn-o peste strugurii frumos așezați în borcane. Deasupra pune mărarul sau țelina, după preferințe. Capsează borcanele și lasă-le la murat o săptămână.