Romfilatelia continuă tradiția Crăciunului filatelic și pune la dispoziția colecționarilor și nu numai, mărci poștale “Crăciun 2017”. Potrivit reprezentanților instituției, acestea sunt deja disponibile în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și online pe http://romfilatelia.ro/store.

 

Sărbătoarea Nașterii Domnului este vestită anul acesta prin intermediul unor mărci poștale care redau imagini ale icoanelor din colecția Bisericii ”Sfântul Elefterie Nou”, reprezentative pentru marea sărbătoare creștină. Nașterea Domnului este sărbătoarea dragostei dumnezeiești, pe care o învăţăm după modelul dat nouă de Dumnezeu, iar zilele Crăciunului sunt prilej de mare bucurie, fiind prin tradiție o sărbătoare a familiei, a îngăduinţei, a bunătăţii, a iertării și a împăcării. Biserica „Sfântul Elefterie Nou”, închinată ierarhului sfânt al Iliricului, sărbătorit în fiecare an în 15 decembrie, este situată într-una din zonele centrale ale Capitalei. Cu o arhitectură deosebită și cu pictura recent restaurată, Biserica adăpostește o colecție valoroasă de icoane.

Mărcile poștale redau imaginile unor icoane valoroase

Timbrul care ilustrează Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos îi înfățișează pe Sfinții Părinți – Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria și Sfântul Iosif – primind păstorii veniți să se închine Pruncului Iisus Hristos. În icoană apar elemente despre care pomenește Evanghelia după Luca – ieslea, păstorii, dar și steaua care luminează și veghează preafericitul moment, amintită în Evanghelia după Matei. O altă icoană valoroasă, pictură pe lemn, din patrimoniul Bisericii „Sfântul Elefterie Nou” este Maica Domnului cu Pruncul, icoană împărătească, simbol al creștinătății și imagine emblemă a maternității universale. Fecioara Maria, cinstită într-un mod deosebit de creștini, este un model de smerenie, de dăruire și de ascultare față de Dumnezeu.

Timbrul de argint o ilustrează pe Maica Domnului cu Pruncul

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre și minicoala de 9 timbre. Produsele filatelice ce conțin blocurile speciale de timbre sunt realizate în tiraje limitate. Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 357 de exemplare și este echipat cu blocul special al emisiunii (conţinând două timbre dantelate cu manșetă ilustrată) precum și plicul „prima zi”, având ștampila „prima zi” aplicată în clar, cu folio aur, ambele produse fiind numerotate, cu negru, de la 001 la 357. Mini-albumul special, cu timbru de argint, reunește într-o prezentare originală un bloc filatelic de colecție realizat în tiraj limitat și numerotat, replica modelată în argint a mărcii poștale care ilustrează icoana Maica Domnului cu Pruncul și Certificatul de Autenticitate eliberat de Monetăria Statului, înseriat (de la 001 la 298), informează Romfilatelia, instituția desemnată să emită timbrele și efectele poștale românești.