Miercuri, 22 ianuarie, în ședința Consiliului Județean Ilfov, a fost aprobat bugetul pentru anul 2014. Președintele CJI, Marian Petrache a ținut să facă unele precizări pe marginea acestei chestiuni.

Lucrurile par să se fi li­niștit în interiorul Consiliului Județean, iar membrii acestuia sunt hotărâți să se preocupe de bunul mers al treburilor în Ilfov, de dezvoltarea județului și de bunăstarea ilfovenilor. Această preocupare ne-a mărturisit-o și Marian Petrache, în discuția pe care am avut-o în legătură cu planurile de viitor ale CJI.

În Ilfov trebuie create surse de finanțare ale bugetului

„Am fost, de curând,  în vizită în județul Cluj și am văzut anumite lucruri pe care le-aș dori și la noi în județ. Clujul are un buget de trei ori mai mare decât cel al Consiliului Județean Ilfov, pentru că are foarte multe venituri proprii. Are două parcuri industriale, are aeroport, are fabrică de încălțăminte. La Tulcea, la fel. Delta este o sursă importantă de venituri pentru Consiliul Județean. La Brăila, Guvernul a dat 3.000 de hectare de suprafață agricolă în administrarea CJ, care, de asemenea, este generatoare de venituri. Norocul nostru este că multe din primăriile noastre au bugete bune, care le permit să facă investiții din fonduri proprii”, spune Marian Petrache. El afirmă că bugetul de investiții al CJI nu este unul onorabil și că nu se pot întreține drumurile județene și podurile așa cum ar trebui și nici clădirile de patrimoniu, care au ajuns în paragină, iar pentru a fi reabilitate este nevoie de foarte mulți bani. De aceea, precizează președintele CJI, „grija mea principală, încă de la începutul mandatului, a fost dezvoltarea județului și cum să obțin venituri suplimentare, pe lângă fondurile venite de la Guvern.”

Au fost identificate resurse pentru venituri suplimentare

Marian Petrache afirmă că în județ sunt, sau pot fi create resurse pentru a spori numărul banilor din vistieria județului. „Găina cu ouă de aur” ar putea fi laserul ELI-NP care se construiește la Măgurele. „Avem laserul de la Măgurele, investiție de peste de peste 380 de milioane de euro. Consiliul Județean și primăria orașului au obligația să facă măcar un parc industrial și tehnologic în zonă, pentru a fructifica beneficiile acestei mari investiții, care poate aduce o dezvoltare, pe orizontală, de peste un miliard de euro. Acest fapt ne obligă ca, la rândul nostru să investim și astfel să echilibrăm dezvoltarea județului, mai ales în zona de nord”, afirmă Marian Petrache.

Nordul județului a pierdut oportunitatea de a se dezvolta, în principal între 2005 și 2008, deși se află situat între două centre economice importante, Ploiești și București, explică președintele CJI. În acea perioadă de boom economic s-ar fi putut construi mai multe parcuri industriale care, astăzi, ar fi adus venituri suplimentare județului.

Nod intermodal la Moara Vlăsiei

Pe teritoriul comunei Moara Vlăsiei există un teren cu o suprafață de 120 ha. Aici, Consiliul Județean dorește să asigure un nod intermodal. Adică un loc în care marfa depozitată poate fi transportată către diferite destinații, fie pe calea ferată, fie cu mijloace rutiere, fie cu avionul. Locul ales este ideal, întrucât acolo există toată infrastructura necesară, adică autostrada A3, cale ferată și aeroportul de la Otopeni, unde se construiește un nou terminal pentru mărfuri. „Ideea este foarte bună, mai ales că Bruxelles-ul pune mare accent pe astfel de noduri intermodale. Am avut, deja, o întâlnire cu toate ministerele interesate și am încheiat un contract pentru executarea unui studiu de prefezabilitate, cu o firmă specializată, care are experință în domeniu. Acesta este un proiect la care țin foarte mult și sunt convins că va fi o mare reușită. Va fi o investiție de interes național”, precizează Petrache. 

Apă-canal și gestionarea deșeurilor

Până la sfârșitul acestui mandat, președintele CJI mai dorește să ducă la bun sfârșit și Masterplanul pentru apă și canal, dar și proiectul pentru gestionarea deșeurilor. Astfel, la Popești-Leordeni și Chitila vor fi amenajate două centre de sortare a deșeurilor. Totodată, la Popești-Leordeni va exista și o stație de tratare mecanico-biologică a deșeurilor și de recuperare a materialelor refolosibile. Colectarea gunoiului va fi efectuată de un operator și toate localitățile vor primi pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Bani doar pentru proiecte

Marian Petrache consideră că bugetul din 2014 al CJI este unul foarte generos, iar banii vor fi folosiți cu chibzuință. „Am alocat, deja, primăriilor 41 de milioane de lei pentru echilibrarea bugetară. Avem 30 de milioane de lei din excedentul bugetar al județului, care vor fi alocați pentru investițiile făcute prin asociere de către primării. Adică pentru construirea de școli și grădinițe, pentru rețele de apă și canalizare, pentru asfaltări etc. Îmi vin în cap câteva exemple: grădinița din Pantelimon, finalizarea policlinicii din Jilava și piața sau casa de cultură din Buftea. O atenție deosebită o vom acorda proiectului de reabilitare și modernizare a Spitalului Județean, care trebuie să demareze foarte curând. Banii nu vor mai dispărea în neant. Vor fi direcționați numai către politici legate de dezvoltare”, susține președintele CJI.