Marian Petrache (53 de ani), candidatul la președinția Consiliului Local Ilfov din partea Uniunii Social Democrate, este cel mai bine cotat în sondajele efectuate la începutul campaniei electorale (76%). De profesie inginer mecanic, a ocupat până-n 2004 diverse poziții în societăți bucureștene precum FEA, Avicola Crevedia și Anio Prod SRL. După 1990 a urmat cursuri de business și managment, precum și de administrație.
Intrarea în politică și-a făcut-o în 1998, îndeplinind funcția de prim-vicepreședinte al Alianței pentru România (ApR) Ilfov. După fuziunea acestui partid cu PNL în anul 2000, Marian Petrache devine prim-vicepreședinte al P.N.L. Ilfov și membru al Delegației Permanente Naționale a P.N.L. (2000-2004). În anul 2005 este ales președinte al PNL Ilfov și membru în Biroul Politic Central al acestui partid, iar din anul 2007, în paralel, și vicepreședinte PNL pentru Regiunea București – Ilfov.
Prima funcție publică pe care a ocupat-o a fost cea de consilier județean în Consiliul Județean Ilfov (2000-2004), apoi deputat de Ilfov pe listele Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD, fiind membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților. În 2005 demisionează din Parlament și devine prefect de Ilfov, funcție pe care o deține până-n 2006. După ce o scurtă perioadă a fost secretar de stat la Cancelaria Primului Ministru, din 2007 ocupă funcția de secretar de stat pentru comunități locale la Ministerul Internelor și Reformei Administrative. De asemenea, este președintele Comisiei privind Determinarea Oportunității Proiectelor.