Anual, peste 10.000 de români află că suferă de cancer al intestinului gros. Cel puțin 5.000 dintre ei pierd lupta cu temuta maladie deoarece, ajung la medic când boala se află într-un stadiu avansat și nu mai poate fi tratată. Dacă ar fi diagnosticați încă de la primele simptome, 9 din 10 pacienți ar fi salvaŢi de la moarte. Jurnalul de Ilfov îți pune la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie ca să previi apariția bolii sau, la nevoie, să o tratezi cu succes!   

Luna martie este Luna Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros. Cu acest prilej, Federația Aso­­ciațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) și Liga Română de Cancer a dat startul, pentru al treilea an consecutiv, seriei de acțiuni menite să atragă atenția opiniei publice cu privire la acest tip de cancer și la simptomele sale, modalitățile de prevenire și diagnosticare precoce. România se alătură, pentru al treilea an consecutiv. acțiunilor ce marchează Luna Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros. 

Uite ce trebuie să știi despre temuta maladie! 

Cum te afectează cancerul de intestin gros?

Intestinul gros este alcătuit din colon și rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate în intestinul subțire ajung în intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa și substanțele minerale din bolul alimentar și elimină materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale. Prima porțiune de aproximativ 1.3 metri din intestinul gros se numește colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros este o tumoare solidă, care își are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate crește, străbătând în întregime acest perete. 

Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu vârsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca în cazul în care ai simptome ce pot indica un posibil cancer să mergi imediat la medic. 

Oamenii evită să meargă la medic pentru că le este jenă sau frică. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate dacă sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din păcate, rușinea îi impiedică pe cei care prezintă primele simptome să apeleze la medic”, spune Cezar Irimia, Președintele Federației Aso­­ciațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

REȚINE!

La sfâr­șitul lunii, în data de 30 martie, FABC și Liga Română de Cancer vor organiza un eveniment în parcul Tineretului. În cadrul acestei acțiuni, vei putea afla direct de la medici și vedete in­for­mații despre pericolul pe care îl reprezintă cancerul intestinului gros, cât și despre simptomele și metodele de prevenție și diagnosticare precoce a acestei bolii. 

Semnele care te avertizează că ai această suferință

Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ: 

 Sângerare rectală (scaun cu sânge)

 Modificarea tranzitului intestinal

 Dureri sau crampe abdominale

 Anemie fără o explicație

 Pierdere inexplicabilă în greutate