Un avertisment îngrijorător vine din partea unui medic român. Variola maimuței se poate transmite și de pe haine, nu numai prin contact direct și prelungit cu secrețiile și fluidele corporale așa cum ni s-a comunicat până acum.

 

Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină avertizează asupra faptului că virusul pare să fie mult mai contagios. „Virusul poate să se transmită de pe haine. Din acest motiv nu trebuie să stigmatizăm. Poate persoana infectată nu se duce la medic și nici nu anunță alți membri ai familiei din diverse motive. Este posibil ca o persoană să ia hainele pe care le poartă cel infectat și să le ducă la baie, de exemplu. Sau cineva poate să poarte hainele unei persoane infectate. De asemenea, în spital, persoanele care schimbă lenjeriile paturilor în care stau bolnavii se pot infecta. Virusul poate fi distrus însă prin spălare la temperaturi de peste 70 de grade timp de 30 de minute”, a spus Marius Geantă, citat de publicația Ziare.com.

Se pare că virusul a suferit mutații care fac ca acesta să fie mai puternic în lupta cu proteinele organismului uman care ne protejează de infectare. ”Vorbim în continuare despre un virus care se transmite foarte încet, dar aceste mutații fac ca o anumită proteină din organismul nostru care în general inactivează virusul, să fie inactivată ca urmare a acestor modificări iar atunci persoana respectivă se infectează mult mai ușor. Este o constatare importantă din punct de vedere al secvențierii genomice. Nu este cazul să ne panicăm, este o informație științifică și de valoare, numai că așa cum vorbeam și în cazul SARS-CoV-2 trebuie să punem această informație și în contextul sănătății publice, adică să vedem dacă aceste mutații determină în viața reală o transmitere mai rapidă de la om la om”, a mai spus medicul, conform aceleiași surse.