Campania “Sănătate pentru Sate” se extinde
Pentru o mare parte dintre locuitorii din mediul rural, campania “Sănătate pentru Sate”, inițiată de Patriarhia Română și demarată în colaborare cu Ministerul Sănătății, a devenit cam singura șansă de a afla ce boli ascund suferințele lor și cât de grave sunt acestea. Sâmbătă, pe 26 martie, a fost rândul localnicilor din Cernica să-și monitorizeze sănătatea gratuit, în cadrul campaniei.
Nivelul de trai al oamenilor de la sate este tot mai precar și stilul de viață este din ce în ce mai deficitar, afectându-le serios starea de sănătate. Din păcate, pe fondul neajunsurilor financiare, a lipsei centrelor medicale și a specialiștilor din mediul rural, foarte mulți săteni nu ajung să-și controleze sănătatea cu anii. Așa se face că mulți nici măcar nu știu că duc pe picioare un preinfarct, că sunt în pericol să orbească din cauza diabetului netratat, că pot paraliza sau deceda oricând ca urmare a complicațiilor bolilor cardiovasculare de care suferă. Pentru toți aceștia, o mână de ajutor vine din partea medicilor, asistenților și voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, care-i consultă gratuit, în cadrul campaniei “Sănătate pentru Sate”.
Consultațiile au acoperit o mare parte din nevoile medicale ale sătenilor
Cu sprijinul Primăriei Cernica, sâmbătă, pe 26 martie, a fost rândul acestor localnici să intre în programul social al voluntarilor pentru ample investigații medicale. Peste 140 de localnici au fost consultați în cabinetele medicale, special amenajate în sălile de clasă de la Școala Gimnazială nr. 1, din Cernica. După triaj, au beneficiat de un consult cardiologic, o electrocardiogramă, o ecografie abdominală, consult de diabet și boli de nutriție, medicină internă, psihiatrie adulți, psihiatrie copii, stomatologie, neurologie și recuperare medicală. Specialitățile au acoperit o mare parte din nevoile de diagnostic și tratament ale localnicilor.
“Este un program foarte bun, pentru că majoritatea sunt oameni cu probleme financiare și nu au posibilitatea să ajungă la medic. Sper ca, după aceste controale, să meargă periodic la doctor, să învețe să nu se mai trateze după ureche și să respecte sfaturile specialistului”, ne-a explicat directorul Școlii Nr. 1 Cernica, prof. Ioana Mihalache, gazda evenimentului.
“N-am mai făcut analize de doi ani”
“Pentru noi este o mare minune că vin medicii la noi în sat. Am diabet, fac insulină de patru ori pe zi, sunt hipertensivă, am probleme și cu un rinichi și nu mai pot să merg mult pentru că mă dor picioarele și obosesc foarte repede. Analizele complete nu le-am mai făcut de doi ani, pentru că nu am nici bani și nici picioarele nu mă mai țin ca înainte”, ne-a spus Tudorița Păduraru, o bătrânică de 77 de ani care abia aștepta să intre la consultații și să primească sfaturile medicilor.
“Astăzi am avut cazuri de prediabet, diabet, oameni care dacă n‑ar fi venit aici, ar fi riscat complicații oculare (retinopatie diabetică), renale (nefropatie diabetică) și chiar infarct sau accident vascular. Am văzut oameni care nici nu știau că au diabet. Este foarte important ca oamenii cu diabet să înțeleagă că trebuie să mențină un regim dietetic adecvat, să facă mișcare și să-și administreze tratamentul corect”, ne-a explicat dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice la Institutul „Prof. Dr. N. Paulescu” din București.
“Au fost pacienți cu vârste și probleme de sănătate diverse. De la dureri puternice de cap și până la malformații cerebrale, vasculare. Însă, au predominat hipertensiunea arterială și diabetul, ceea ce denotă carență atât în alimentație, cât și în adresabilitatea la medic, un trai greu cu multe griji, lipsuri. Mulțumim autorităților că au înțeles că ne dorim să salvăm cât mai multe vieți și ne sprijină în acest scop! Vin tot mai mulți oameni la controale și asta e cel mai important”, ne-a spus dr. Floricel Cristea, medic primar neurolog la Spitalul Militar Central din București și coordonatorul grupului medical la campania de la Cernica.
“Sper că viața localnicilor din Cernica se va îmbunătăți după acest program. Mulțumim Patriarhiei Române, medicilor, asistenților și tuturor celor care au făcut voluntariat pentru noi! Sunt de lăudat. Este o inițiativă senzațională. Ei practic, ne-au pus la dispoziție foarte multe specialități și cadre medicale extrem de competente. Mai vrem programul în comuna noastră.
Avem aici șase medici de familie și un psihiatru pediatric, la Spitalul Bălăceanca, dar oamenii au nevoie și de controale de specialitate. De-a lungul anilor, am mai avut campanii de sănătate, dar numai cu doi-trei medici, deci nu la scară largă”, ne-a spus primarul Gelu Apostol, după ce și-a făcut investigațiile de rutină în cadrul campaniei “Sănătate pentru Sate”.