* Transferul datelor și punerea în funcțiune a noului Registru Electronic Național de Vaccinare pune în pericol imunizarea copiilor
* Pentru autorități, un copil care nu are vaccinul înregistrat nu este vaccinat
Este cunoscut faptul că, de-a lungul timpului, UNICEF România a făcut apel la toți factorii de decizie pentru a face din imunizarea de rutină o prioritate pentru toți copiii din țara noastră. Din păcate, marți, pe 12 iulie, reprezentanții Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF) au atras atenția asupra pericolului întreruperii vaccinării copiilor la medicii de familie ca urmare a transferului datelor și punerii în funcțiune a noului Registru Electronic Național de Vaccinare (RENV).
Medicii de familie spun că au ajuns în situația în care nu mai pot derula campaniile de imunizare la copii. Mai mult, vaccinările pe care le-au făcut în ultima săptămână riscă să conţină erori de înregistrare. Potrivit SNMF, problema o constituie imposibilitatea de a introduce în sistem vaccinurile efectuate curent și faptul că nu s-a preluat în unele cazuri istoricul vaccinal al copiilor. „În data de 1 iulie 2022 a fost închis RENV copii, cel în care se înregistrau de ani de zile toate vaccinările copiilor, începând cu cele făcute în maternitate. Conform HG 697/2022, începând cu data de 1 iulie 2022, toate vaccinurile efectuate urmează să fie înregistrate în noul RENV, cel care a fost folosit în contextul vaccinării împotriva COVID-19“, informează SNMF.
Medicii nu mai pot justifica în fața autorităților că au folosit vaccinurile
Sursa citată reamintește că SNMF a salutat ideea de unificare a celor două registre, dar problemele au apărut în momentul în care acest demers a fost pus în practică. Medici de familie au constatat cu această ocazie că a dispărut istoricul de vaccinare pentru foarte mulți copii, istoric care exista în RENV copii, și că nu mai pot înregistra noile vaccinuri pe care le efectuează în cabinet în lipsa acestui istoric. „Imposibilitatea de a înregistra vaccinul administrat unui copil duce la lipsa dovezii oficiale că acel vaccin a fost efectuat. Practic, din perspectiva autorităţilor, un copil care nu are un vaccinul înregistrat nu este vaccinat. Pe de altă parte, dacă oficial un medic nu poate înregistra un vaccin, nu poate justifica în faţa autorităţilor că a folosit respectivul vaccin, rămâne cu el pe stoc și nu mai poate solicita alte doze de vaccin. Medicii de familie se află acum în situaţia de a nu putea derula campaniile de imunizare, iar vaccinările făcute în această ultimă săptămână riscă să conţină erori de înregistrare“, se arată într-un comunicat al Societății Naționale de Medicină a Familiei.
„Imunizarea este cea mai importantă intervenție de sănătate publică”
Reprezentanții UNICEF ne atenționează asupra faptului că pandemia de COVID-19 ne-a reamintit de puterea pe care vaccinurile o au pentru a menține lumea mai sănătoasă. În acest context, ei subliniază nevoia de vaccinare a copiilor, explicând că „fiecare copil are dreptul să aibă acces la vaccinare“.“Imunizarea este cea mai importantă intervenție de sănătate publică din istorie. Vaccinurile salvează milioane de vieți în fiecare an, prevenind peste 20 de boli ce pot fi fatale, ajutând oamenii de toate vârstele să trăiască mai mult și să fie mai sănătoși. Vaccinurile funcționează și ne aduc mai aproape unii de ceilalți“, explică Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.
Epidemia de rujeolă din 2016, cauzată de lipsa vaccinării
Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății și ale UNICEF, în ultimii ani, situația în țara noastră în ceea ce privește vaccinarea, se prezintă astfel:
– în 2019, acoperirea vaccinului BCG (împotriva tuberculozei) era de 96%, în scădere de la 99% cu un deceniu înainte, în 2009;
– vaccinul DTP1 (împotriva difteriei, tusei convulsive și tetanosului) avea o acoperire de 94% în 2019, mai scăzută decât cea de 99% estimată cu două decenii anterior;
– acoperirea vaccinului DTP3 era de 88% în 2019, față de 99% în 2000;
– imunizarea împotriva rujeolei a coborât la 90% în 2019, de la valoarea de 98% în 2000 – pentru prima doză și la 76% pentru cea de a doua doză.
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, din anul 2016 de când a început epidemia de rujeolă și până în august 2020, au fost raportate 20.204 cazuri de rujeolă și 64 de decese din cauza acestei boli. Marea majoritate a cazurilor s-au înregistrat la copii care nu fuseseră vaccinați anterior.