Specialiștii au realizat o listă a alimentelor indicate pentru a fi consumate în zilele cu temperaturi ridicate, deoarece au efecte benefice asupra întregului organism. Iată, meniul realizat de dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice!
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 412, ediția print
Concret, din alimentația din timpul verii nu trebuie să ne lipsească:
- proteinele animale ușor digerabile: carne albă (pui/curcan, pește slab sau gras oceanic), ou, lapte și derivate din lapte (brânzeturi până spre maximum 18-20% grăsime, de vacă sau capră);
- legumele și fructele proaspete, de sezon (care asigură un aport maxim de nutrienți specifici);
- cerealele și semințele (de in, susan, cânepă, floarea soarelui, dovleac, goji);
- oleaginoasele (nuci, alune, fistic, caju, migdale);
- pseudocerealele: mei, quinoa, hrișcă, cuș-cuș;
- leguminoasele: năut, linte, mazăre, fasole boabe.
În afară de ceea ce mâncăm, este foarte important să știm cum să mâncăm și să ținem cont de combinațiile alimentare corecte. Astfel, fructele le putem combina foarte bine cu cerealele și oleaginoasele, eventual lactate ușoare tip iaurt, sana sau kefir. Carnea, peștele, brânzeturile și ouăle le putem asocia energetic și nutritiv cu legumele cât mai puțin procesate termic și mai dietetice, preparate în wok, pe grătar, în salate sau abur rapid. Proteinele vegetale din leguminoase cum ar fi năutul, lintea, mazărea, fasolea, precum și cerealele integrale tip paste sau orez, le combinăm corect tot cu legumele.