Ziua de marți, 14 iunie  a fost dedicată donatorilor de sânge. Lumea întreagă a marcat Ziua Mondială a Donatorului de Sânge prin evenimente care promovează informarea, educarea și conștientizarea populației asupra necesității donării benevole de sânge, precum și atragerea potențialilor donatori. 

 

Cu acest prilej, Ministerul Sănătății a făcut apel la populație pentru donarea voluntară.
”Ministerul Sănătății face apel pentru donarea voluntară de sânge și mulțumește tuturor celor care au înțeles importanța actului donării, ajutând bolnavii să supravieţuiască prin gestul lor. Necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii este esențială pentru salvarea de vieți. Ministerul Sănătății urmărește eficientizarea activității sistemului național de transfuzie sanguină. Este nevoie de o permanentă dezvoltare și reformare în acest domeniu, iar Ministerul Sănătății, împreună cu specialiștii, lucrează la un set de măsuri în acest sens. În cadrul Programului de sprijin pentru reformele structurale (SRSS) privind reorganizarea sistemului de transfuzie realizat în colaborare cu Comisia Europeană, experți români și din alte state membre ale Uniunii Europene lucrează la identificarea unui nou model de creștere a capacității de asigurare a tratamentului transfuzional pentru pacienții care au nevoie și de îmbunătățirea accesului populației la donarea de sânge în cadrul unui program flexibil, adaptat. Nevoia de sânge este universală și obiectivul autorităților este acela de creștere a calității vieții pacienților, însă fără ajutorul donatorilor echipele de medici nu pot atinge acest obiectiv”, au scris reprezentanții Ministerului Sănătății, pe pagina de Facebook a instituției.
Recomandări pentru viitorii donatori 
Același apel l-a făcut și Organizația Mondială a Sănătății. De altfel, sloganul de anul acesta a fost „Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alăturați-vă efortului și salvați vieți!”. Doritorii nu trebuie decât să se prezinte la unul dintre centrele de transfuzie din zona în care locuiesc, de luni până vineri între orele 7:30 – 13:30, iar personalul de acolo îi vor îndruma pe parcursul fiecărei etape: completarea chestionarului donatorului de sânge, consultația medicală și donarea. Donarea de sânge este sigură și simplă. Atât chestionarul pe care îl completează în sala de așteptare, cât și consultația medicală realizată înainte de donare au scopul de a determina dacă este sigur pentru donator și pentru potențialul primitor ca sângele donat să fie recoltat. Rețineți! La fiecare donare se folosește un ac nou, steril și de unică folosință, iar trusa de recoltare se deschide în prezența donatorului. Medicii recomandă ca, înainte de donare, donatorul să se odihnească cel puțin opt ore, iar în dimineața respectivă să mănânce ceva ușor (a se evita mâncărurile grase, ca hamburgerii, cartofii prăjiți ori înghețata, deoarece pot influența rezultatele testelor). De asemenea, este necesară buna hidratare. Se vor evita băuturile care conțin cafeină și alcoolul.
Cine poate să doneze sânge?
Potrivit specialiștilor doneazasange.ro, oricine îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătății nr.1193/ 2007, poate fi donator. Iată care sunt condițiile:
●să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Legal, vârsta maximă este de 65 de ani, însă persoana care se află la prima donare, este recomandat să nu aibă mai mult de 60 de ani;
●să aibă greutatea corporală mai mare de 50 de kg. Nu există înălțime minimă sau maximă;
●să aibă tensiunea arterială cuprinsă între minimum 100 mmHg și maximum 180 mmHg;
●să aibă puls regulat, cu valoare cuprinsă între 60 și 100 bătăi pe minut;
●să nu se afle sub tratament medicamentos cu antiinflamatoare și (pentru femei) să nu se afle în perioada ciclului menstrual și nici în săptămâna de după acesta.