Cu numai două zile înainte de Ziua Internațională a Copilului, liniștea și ordinea publică din cadrul Școlii Generale cu clasele I-VIII, „Alexandru Odobescu”, din Chiajna, a fost asigurată de “boboceii” unității, sub îndrumarea angajaților Inspectoratului de Jandarmi Ilfov.

Vineri, 30 mai, elevii de la Școala Generală „Alexandru Odobescu”, din Chiajna, au avut în programa școlară o nouă lecție. Cea în care au fost familiarizați cu misiunile extrem de grele ale jandarmilor și au învățat de la ei să evite situațiile care le-ar putea pune viața în pericol. O lecție amuzantă, dar foarte utilă pentru cei ce nu sunt însoțiți de părinți până la școală, stau cu cheia de gât, ies la joacă și sunt nesupravegheați, sau rămân singuri acasă multe ore din zi. Mai ales acum, când se apropie vacanța de vară și copiii petrec mult timp singuri.  

Micii “războinici” în haină militară 

Copiii au respectat întocmai programul militar impus de jandarmi. Au vizionat cu mare răbdare filmulețele care i-au ajutat să descopere fascinanta activitate a jandarmilor din Ilfov. 

Așa au deslușit misterul vârstei bătrânei instituții și miracolul prin care tinerii, înalți ca brazii, îmbrăcați în uniformă, nu suferă după fiecare lovitură primită. Dotați pentru scurt timp cu echipamente și materiale speciale, micuții din clasele I-IV, au aflat cum pot să evite să devină victimele unor infractori. Sub privirile admirative ale învățătorilor și ale militarilor Inspectoratului de Jandarmi al Județului Ilfov, boboceii cei mai curajoși au probat echipamentul militar, și-au luat scuturile și “au fost gata de intervenție”. Nicio probă nu i-a pus în dificultate pe micii “războinici”.  

“Să fii jandarm, e interesant. Salvezi multe vieți” 

“Mi-aș dori să mă fac jandarm. Este o meserie foarte importantă. Salvezi multe vieți și știi cum să te protejezi împotriva atacurilor”, ne-a mărturisit entuziasmat Matei Cristea, elev în clasa I. Acțiunea militarilor a fost îmbrățișată și de cadrele didactice ale unității de învățământ, nu doar de elevi. “Acest eveniment este binevenit. De altfel, Jandarmeria Ilfov desfășoară frecvent astfel de acțiuni în școala noastră. Copiii s-au bucurat de prezența jandarmilor, pentru că au învățat cum se pot feri de pericole, iar acum se simt mult mai în siguranță”, ne-a spus Daniela Petrescu, învățătorul clasei a II-a A. 

“Acțiunea noastră de astăzi este dedicată elevilor cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, de duminică. În plus, aceasta face parte din proiectul “Jandarmeria pe înțelesul tuturor”. Am ales o școală care să fie reprezentativă și am dorit să ne adresăm celor mici fiindcă sunt mai lipsiți de apărare, dar și mai receptivi. Atenția noastră se îndreaptă, acum mai mult decât oricând, către copii deoarece vine vacanța și sunt mai expuși pericolelor”, ne-a explicat maior Lică Androne, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al Județului Ilfov.