În ciuda faptului că normele de aplicare a Legii 258/2013 au intrat în vigoare de ceva vreme, campania de înregistrare și microcipare a câinilor, cu și fără stăpân, șchioapătă. Unul dintre motivele pentru care campania trenează este disputa dintre medicii veterinari privitoare la prețul acestor intervenții.
Atribuțiile de control a modului în care se aplică normele legii privitoare la gestionarea câinilor îi revine Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). La nivel județean controlul este efectuat de Direcțiile acestei autorități, iar înregistrarea câinilor și implantarea transponderelor cad în sarcina medicilor veterinari. Pentru a afla stadiul în care se află campania de microcipare în județul Ilfov, ne-am adresat directorului DSVSA, Sorin Mitrea.
Termenul de înregistrare a câinilor nu a fost respectat
Legea 258 prevede ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, dar nu mai târziu de 01.03.2014, toți proprietarii de câini să fie înregistrați în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS), animalele să fie vaccinate și microcipate, iar stăpânilor să li se înmâneze un certificat de sănătate și un „pașaport” al câinilor. Este evident că, în vechea tradiție românească, termenul nu a fost, nici pe departe, respectat. „Pe piață au apărut cipurile noi, dar medicii n-au apucat să se aprovizioneze cu ele. Se folosesc tot cipurile vechi, care mai sunt valabile. Prețul microcipurilor este inclus în manoperă. De aici au pornit și disputele dintre medici”, ne-a spus Sorin Mitrea.
Alte lămuriri ne-a dat Anca Cubiacev, medic zonal în cadrul DSVSA Ilfov. „Pentru un implant nou se merge pe 100 de lei, cu tot cu manoperă. O parte din doctorii noștri vor merge pe această sumă, iar ceilalți vor adapta prețul în funcție de localități. La țară nu poți cere atât, oamenii nu prea au bani. O altă problemă sunt carnetele de sănătate, care nu se găsesc pe piață. Iar în privința noilor pașapoarte, abia dacă mai sunt o mie”, ne-a precizat doctorul Cubiacev.
Cheltuielile cu un câine, mai mari decât pentru un bolnav din spital
Sorin Mitrea ne-a vorbit și de cheltuielile pentru gestionarea câinilor fără stăpân. „În prima săptămână, după ce se face deparazitarea, sterilizarea și montarea microcipului, se cheltuie în jur de 500 de lei. Mai mult decât pentru un bolnav aflat pe patul de spital…”, a afirmat directorul DSVSA.
Cert este că problema câinilor fără stăpân plutește, încă, într-o ceață totală. Autoritățile locale continuă să se confrunte cu zecile de maidanezi abandonați în localitățile lor de către persoane necunoscute. Situația dă impresia că este gestionată cu stângăcie și nu sunt semne că lucrurile se vor remedia. Până atunci, nu ne rămâne altceva de făcut decât să avem răbdare și să sperăm că problema se va rezolva. Mai bine târziu, decât niciodată.