⬤ Medicii nu mai au voie să facă intervenții complicate doar în baza diplomei de licență
⬤ Pacienții de la sate vor fi cei mai afectați
⬤ Pentru mulți, chiar și plombarea unei măsele ar putea constitui un real pericol
⬤ Până acum, un medic stomatolog putea efectua mai multe tipuri de intervenții și tratamente vitale
Noile reglementări ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România ar putea duce la desființarea a numeroase cabinete stomatologice mici. Avertizarea vine chiar din partea medicilor dentiști, în urma publicării în Monitorul Oficial a noilor hotărâri care prevăd ca stomatologii care doresc să efectueze proceduri mai complexe să aibă specializări suplimentare. Practic, nu se mai acceptă realizarea multor intervenții de către medicii care dețin doar diploma de licență, ca până acum.
Revoltați de noile decizii care vor afecta foarte mult pacienții, dentiștii cer revocarea acestora. În caz contrar, peste 15.000 de cabinete din întreaga țară, în cadrul cărora specialiștii realizau și proceduri mai complicate s-ar putea desființa. Cel mai rău vor avea de suferit pacienții de la sate unde și așa sunt foarte puține astfel de cabinete și oricum găsesc cu greu un specialist care să-i scape de durerile dentare. Odată intrate în vigoare, reglementările Colegiului Medicilor Stomatologi din România vor face să fie imposibil de realizat până și extracțiile dentare sau anumite servicii de prevenție. Mai exact, dacă s-ar rupe o măsea în timpul unei extracții dentare sau a plombării, pacientul în cauză ar putea fi scos din cabinet și trimis să-și rezolve problema medicală în altă parte, la un medic cu specializarea necesară.
Patronatul Medicilor Stomatologi din România: ”În țara noastră nu există niciun program național destinat sănătății orale”
”Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR) a aflat din Monitorul Oficial nr. 556/21.06.2023 despre deciziile emise de Colegiul Medicilor Stomatologi din România: nr. 4/2CN/2023 și nr. 5/2CN/2023 care reglementează competențele medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie generală, precum și competențele medicului stomatolog specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară. Patronatul Medicilor Stomatologi din România consideră că aceste acte legislative încalcă drepturile deja câștigate de aproximativ 15.000 de medici stomatologi, dacă nu chiar mai mult, care au întrunit condițiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare. Având în vedere că în țara noastră nu există niciun program național destinat sănătății orale și până acum un medic stomatolog putea efectua mai multe tipuri de intervenții și tratamente vitale, tratamente ca de exemplu: prevenția bolii parodontale și profilaxia cariei dentare la copii sau extracțiile dentare la pacienții cu boli asociate, potrivit noilor decizii medicul respectiv nu le va mai putea face și va fi nevoit să trimită pacientul la alt medic specialist, deși formarea de bază a medicului stomatolog conform directivei 2005/36/CE conferă competențele necesare pentru toate activitățile de prevenire, diagnostic și tratament privind anomaliile și bolile dinților, gurii, maxilarelor și țesuturilor conexe, iar toate aceste manopere au fost efectuate până acum fără nicio problemă în cele mai sigure condiții pentru pacienți”, anunță Patronatul Medicilor Stomatologi din România.
Și cheltuielile vor fi mai mari
În consecință, pacienții se vor confrunta nu numai cu îngreunarea accesului la tratamente și servicii medicale, ci și cu costuri mai mari. ”Aceste decizii pentru pacienți vor însemna costuri mai mari pentru aceleași intervenții sau tratamente, drumuri în plus plimbându-se între specialiști, uneori la distanțe mari, fiecare dintre ei putând rezolva doar câte o parte a tratamentului, conform noilor prevederi. În județele în care nu sunt centre universitare, se găsesc câte unul-doi specialiști ceea ce va duce la liste de așteptare extrem de lungi pentru a avea acces la servicii stomatologice”, mai avertizează membrii Patronatului Medicilor Stomatologi din România.
Petiție online pentru remedierea situației
Patronatul Medicilor Stomatologi din România a lansat și o petiție online, intitulată ”Împreună pentru pacienții noștri” prin care solicită retragerea de îndată a celor două decizii, dar și dezbaterea publică a acestor reglementări în cadrul întregului corp profesional al stomatologilor din România. De altfel, pe 26 iunie, organizația a depus la Ministerul Sănătății și la Colegiul Medicilor Stomatologi din România notificări cu privire la aceste aspecte și a cerut revocarea de urgență a celor două decizii publicate în Monitorul Oficial.
În momentul de față în România sunt 27.649 de medici stomatologi, care își desfășoară activitatea în aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private, conform datelor Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Până în anul 2004, pentru a practica, în calitate de absolvent de stomatologie cu diplomă de licență, rezidențiatul în specialitatea ”Stomatologie generală” nu era obligatoriu, iar manoperele permise nu erau restrânse decât într-o foarte mică măsură. Din 2004 până în 2020 nu s-a mai organizat rezidențiat în specialitatea ”Stomatologie generală”, începând cu anul 2020 s-a reintrodus rezidențiatul în specialitatea ”Stomatologie generală” cu o durata de trei ani. În toată aceasta perioadă, au absolvit cu diplomă de licență aproximativ 15.000 de medici, care au putut opta doar pe câteva locuri anual pentru rezidențiate în alte specialități, iar majoritatea absolvenților au practicat stomatologia generală conform competențelor stabilite prin decizia CN 49/2012. La aceștia se adaugă câteva mii de absolvenți din anii 2020-2022, având în vedere că numărul de locuri anual la rezidențiat în ultimii ani a fost mult mai redus față de numărul absolvenților. Cele două decizii publicate în M.Of. nr. 556/21 iunie 2023 restrâng dreptul de practică pentru un număr mare de stomatologi care practică, în conformitate cu dispozițiile în vigoare până la 21 iunie 2023, de o lungă perioadă de timp, fără a li se echivala competențele dobândite în ani de practică, având în vedere că la data publicării celor două decizii mai sus arătate, au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare.
Deciziile au fost abrogate
Nemulțumiți de faptul că li se restrâng drastic atribuțiile, împiedicându-i astfel să-și exercite meseria, sute de medici dentiști din toată țară au protestat pe 7 iulie, în Capitală. Aceștia au reclamat faptul că nu au fost consultați înainte de adoptarea noilor reglementări și au cerut schimbarea conducerii Colegiului Stomatologilor din România. În acest context, Consiliul Național al Colegiului Medicilor Stomatologi a votat abrogarea celor două decizii publicate luna trecută în Monitorul Oficial. Ministrul Sănătății a anunțat anularea celor două documente și revenirea la situația anterioară.